Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după Echinocțiul de primăvară, din 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice. Prin urmare, România trece la ora de vară pe data de 26 martie, care devine astfel ziua cea mai scurtă a anului (23 de ore).
Peste Ocean, în SUA, Senatul american urmează să stabilească dacă 2023 este ultimul an în care cetățenii vor trebui să-și schimbe ceasul, scrie El Pais.
Ideea orei de vară a apărut pentru prima dată în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu intitulat ”An Economical Project” în care a emis câteva idei interesante pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.
Una dintre acestea era introducerea unei perioade de timp pe durata verii. Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a observat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise.
Ora de vară, adoptată în SUA la 19 martie 1918
În timpul Primului Război Mondial, Germania a fost prima țară care a implementat ora de vară, la 1 mai 1916, pentru a economisi combustibil. În scurt timp, a urmat restul Europei
Ora de vară a fost adoptată în SUA doi ani mai târziu, odată cu implementarea „Standard Time Act”, la 19 martie 1918 (cunoscută și sub numele de Calder Act). Această lege a confirmat sistemul de fus orar standard și ora de vară, definind cinci fusuri orare pentru națiunea americană. Ulterior, legea a fost abolită de Congresul SUA, în ciuda dreptului de veto al președintelui Woodrow Wilson.
„Timp de război”
Ora de vară a de venit astfel o opțiune la latitudinea fiecărui stat. New York a fost unul dintre statele care a păstrat ora de vară și, datorită poziției sale financiare puternice, a influențat și alte state să rămână la ora de vară. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a implementat o nouă oră de vară pentru întreaga țară, care a fost folosită pe tot parcursul anului și a fost numită „Timp de război”.
Când se trece la ora de vară în Statele Unite
Ora de vară în Statele Unite începe în a doua duminică din martie și se termină în prima duminică din noiembrie. Anul acesta, va începe pe 12 martie și se va încheia pe 5 noiembrie. Schimbarea orei începe la ora 2:00, când ceasurile americanilor trebuie date cu o oră înainte, astfel încât să fie ora 3:00.
Toamna, ceasurile se dau înapoi cu o oră, de la ora 2:00 la ora 1:00. Majoritatea dispozitivelor electronice fac această schimbare automat.
Ce state americane nu respectă ora de vară
Arizona, Hawaii, Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane, Puerto Rico și Insulele Virgine sunt statele și teritoriile care nu respectă ora de vară.
Ora de vară va fi permanentă în Statele Unite?
În 2022, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege pentru a face ora de vară permanentă. Dacă legea va fi promulgată, ar intra în vigoare în noiembrie 2023, la sfârșitul orei de vară din acest an.