România va trece la ora de vară și-n acest an
Introducerea orei de vară a fost inițial concepută pentru a extinde perioada în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui, având beneficii semnificative pentru cei implicați în agricultură. Cu toate acestea, Comisia Europeană a considerat că această practică a devenit învechită și a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea fusului orar.
În ciuda apelului făcut de Bruxelles, România a decis să păstreze trecerea la ora de vară și în 2024. În luna martie, țara va ajusta ceasurile pentru a se conforma orei de vară, avansându-le cu o oră, astfel încât ora 3:00 să devină ora 4:00. Această modificare este în concordanță cu regulile stabilite în cadrul Uniunii Europene.
În 2024, schimbarea la ora de vară are loc în ultimul weekend al lunii martie. Ora 3 se va transforma în ora 4 în noaptea de 30 spre 31 martie. În consecință, ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore. Ora de vară va fi în vigoare până pe 27 octombrie 2024. Sistemul de trecere la ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de către țările europene în secolul trecut, în scopul economisirii de energie, mai ales în perioadele de război sau în timpul crizelor petroliere din anii 1970.
Cum ne influenţează schimbarea orei?
Când ora se schimbă, persoanele cu o sensibilitate crescută a ceasului biologic pot resimți în mod accentuat această modificare. Este posibil să le fie necesară o perioadă mai îndelungată pentru a se adapta complet la noua rutină, fiind nevoite să se trezească mai devreme cu o oră în fiecare zi.
Procesul de adaptare poate dura aproximativ o săptămână. Această perioadă este necesară deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de stres și pot apărea dificultăți de concentrare la locul de muncă sau în mediul școlar.
Care este rolul orei de vară?
Scopul introducerii orei de vară a fost să prelungească intervalul în care oamenii se bucură de lumina naturală a Soarelui, fiind o măsură deosebit de benefică pentru cei implicați în activități agricole.
Sistemul de trecere între ora de vară și ora de iarnă a fost adoptat de către țările europene în secolul trecut, cu intenția de a economisi energie, în special în perioadele de conflict sau în timpul crizelor pe piața petrolului, cum au fost anii 1970.