"Contractul va fi încheiat între Primăria Capitalei şi câştigătorii concursului. Noi facem toate demersurile, iar amenajarea piaţetei cade în sarcina celui care face parcarea. Problema mea este să termin cu placa de sus, să se consolideze şi să aduc statuile înapoi, după care începe amenajarea spaţiului. Eu sper ca la sfârşitul lui martie-aprilie anul viitor, în funcţie de vreme, să fiu gata cu amenajarea, să fie spaţiul pietonal obişnuit", a declarat, luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu

El a precizat că aceste concursuri de soluţii vor fi organizate şi pentru amenajarea altor pieţe. "Ce se întâmplă astăzi, aici, aş vrea să devină o obişnuinţă, am să sprijin acest lucru. Soluţia aleasă este una absolut în regulă pentru spaţiu de la Universitate. Pentru mine este foarte important să pot să-l pun la dispoziţie. Voi continua cu pieţele Unirii, Romană, Victoriei, pentru că este axa bulevardului care taie Bucureştiul de la nord la sud în momentul acesta", a afirmat Sorin Oprescu.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat că acest proiect va fi realizat în cel mai scurt timp, concretizarea lui va dura aproximativ patru luni, urmând să fie pusă piatră cubică în zonele semi-pietonale şi granit şi alte materiale în celelalte zone.

În Piaţa Universităţii va fi amenajată o "piaţă unitară" în centrul căreia va fi proiectată o insulă exclusiv pietonală, înconjurată de spaţii care oferă posibilitatea circulaţiei carosabile.

Lucrarea se va executa în zona de lângă parcarea subterană care este acum în execuţie.

Această "insulă pietonală" va fi delimitată de o serie de corpuri de iluminat, iar în interiorul ei vor fi amplasate cele patru statui mutate în Parcul Izvor. Lângă parcarea auto, cu precădere în vecinătatea Palatului Şuţu, va putea fi admirată o vegetaţie de talie înaltă în concordanţă cu plantaţia din curtea palatului, iar aleile vor avea o pavare specială, care să asigure preţiozitatea spaţiului.

Proiectul câştigător a fost desemnat în cadrul unui concurs demarat în a doua parte a lunii august şi jurizat între 31 octombrie şi 3 noiembrie.

Echipa de arhitecţi câştigătoare a primit din partea municipalităţii garanţia că proiectul propus este cel care va fi implementat. Arhitecţii laureaţi vor primi din partea Primăriei Bucureşti un premiu de 60.000 de lei (peste 13.700 de euro) la care se adaugă şi valoarea contractului de proiectare pentru implementare, care nu trebuie să depăşească 500.000 euro, valoarea amenajării întregii suprafeţe de deasupra parcării din Piaţa Universităţii.

Au mai fost acordate premiile II (în valoare de 35.000 – 45.000 de lei) şi III (în valoare de 25.000 lei), precum şi trei menţiuni în valoare de 15.000 lei.

Proiectul a fost ales dintr-un număr de 35 de proiecte admise în concurs, alte 13 proiecte au fost respinse iar patru au fost descalificate.
Citeşte şi Vedeți aici cum va fi amenajată Piața Universității. Proiectele din concurs

Sursa: Agerpres