Conflictul din Ucraina ar putea să dureze ani, invazia declanșată de Rusia fiind „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii”. Avertismentul a fost lansat de un înalt responsabil militar din SUA.
Potrivit șefului statului major al SUA, generalul Mark Milley, probabil, potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade, informează CBS News.
„Cred că acesta este un conflict care se va prelungi și cred că va dura ani. Nu cred că un deceniu, dar cel puțin câțiva ani cu siguranță”, a declarat generalul Mark Milley, audiat recent în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.
„Acesta este un conflict foarte extins pe care Rusia l-a inițiat și cred că NATO, SUA, Ucraina și toți aliații și partenerii care susțin Ucraina vor fi implicați în el”, a spus acesta.
Milley și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au apărut în fața comitetului pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în februarie și în timp ce Rusia se reorientează asupra estului Ucrainei.
Următoarea fază a războiului din Ucraina „ar putea să se prelungească”
Ucraina se luptă încă din 2014 cu separatiștii susținuți de Rusia în regiunea Donbas. Un oficial înalt al Apărării a declarat săptămâna trecută că această reorientare a Rusiei în estul Ucrainei ar putea însemna că acest conflict va dura mai mult, deoarece forțele ucrainene cunosc bine teritoriul și au deja acolo numeroase forțe care luptă din greu pentru a apăra regiunea.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că următoarea fază a războiului din Ucraina „ar putea să se prelungească” iar, dacă rușii vor obține un anumit succes în regiunea Donbas, ar putea încerca să se concentreze și pe alte zone ale Ucrainei.
Aliații din Polonia sau România sunt foarte dispuși să stabilească baze permanente americane
Pe de altă parte, invazia Ucrainei a generat întrebări cu privire la poziţia forţelor americane în Europa. Milley a precizat că, din cauza războiului din Ucraina, este probabil să existe o prezență sporită a trupelor americane în regiune, pe termen lung.
„Sfatul meu ar fi să creați baze permanente, dar prin rotația trupelor, pentru a evita costurile cu mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare când o bază permanentă a SUA este creată în străinătate”, a spus Milley.
SUA au în prezent aproximativ 100.000 de soldați staționați în Europa, cel mai mare număr din 2005
”Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din țările Baltice, Polonia sau România, sunt foarte dispuși să stabilească baze permanente.
Le vor construi, vor plăti pentru ele, pentru ca noi să avem militari prin rotație. Așadar, obținem efectul prezenței permanente a forțelor, dar trupele să nu staționeze permanent acolo”, a explicat el.