Prioritatea numărul 1 pentru Moldova

Autostrada A8, cunoscută și ca Autostrada Unirii, va reprezenta un veritabil liant între regiunile istorice Transilvania și Moldova. Mai mult decât atât, această rută de mare viteză va permite legătura directă dintre România și Republica Moldova, având un impact strategic asupra conectivității regionale.

În paralel, Autostrada A7, care se întinde de la Ploiești (jud. Prahova) până la Pașcani (jud. Iași), este în prezent cel mai avansat proiect rutier major din estul țării. Finanțarea acestuia este deja asigurată, un avantaj important față de alte proiecte similare. Se estimează că, din 2026, traficul pe ruta Moldova – București se va desfășura fluent, cu timpi de călătorie reduși considerabil și în condiții mult mai sigure decât pe actualul traseu al Drumului European E85, supranumit și „Drumul Morții”.

Asociația Pro Infrastructura evidențiază importanța crucială a A7 pentru zona Moldovei, descriind proiectul ca fiind „prioritatea numărul 1 pentru Moldova”. Pe de altă parte, reprezentanții grupului civic Moldova Vrea Autostradă, inclusiv fostul secretar de stat Adrian Covăsnianu, consideră că A8 are o relevanță mai mare pentru dezvoltarea economică durabilă a regiunii. Acesta subliniază că:

„Nu trebuie să minimizăm rolul A7, dar pentru Moldova, prioritară e A8, coridorul important de dezvoltare, de modernizat pentru relația est-vest, cu rol major în dezvoltarea regiunii Moldovei și a creșterii competitivității în raport cu celelalte regiuni. A7, da, are un rol important, o autostradă mai mult de tranzit, care facilitează legătura cu Capitala.”

Covăsnianu estimează că Autostrada Unirii ar putea fi finalizată până în anul 2032, mai ales având în vedere faptul că în 2025 sunt deja lansate licitații și adjudecate primele loturi, în special prin finanțarea PNRR, care acoperă capetele autostrăzii.

Etapele de construcție pentru A8 – Autostrada Unirii

Traseul A8 este împărțit în mai multe secțiuni:

  • Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (în execuție, termen: 2026);
  • Miercurea Nirajului – Leghin (parțial în execuție, restul în licitație);
  • Leghin – Târgu Neamț (în execuție, termen: 2026);
  • Târgu Neamț – Iași – Ungheni (licitații în derulare, alte porțiuni aflate în planificare);
  • Podul Ungheni (estimare finalizare: 2027–2028).

Comuna Ungheni (Iași, România) și orașul omonim din Republica Moldova sunt separate de râul Prut. Momentan, conexiunea între cele două se face doar pe calea ferată, printr-un pod vechi din perioada sovietică.

Noul pod rutier Ungheni va oferi o legătură rutieră modernă, integrată în rețeaua europeană de transport. Construcția sa a fost convenită printr-un acord bilateral semnat în februarie 2024. Proiectul are o lungime totală de aproximativ 1 km și va beneficia de finanțare mixtă – fonduri europene și contribuții de la ambele țări.

Podul va include patru benzi de circulație, trotuare pietonale, punct vamal modern, spații pentru parcare TIR-uri și autoturisme, dar și un drum de conexiune de circa 1 km. Lungimea principală a podului va fi de 261 metri, cu o lățime inițială de 13 metri, ce va crește ulterior la peste 24 de metri.

Pe 26 aprilie 2025, România și Republica Moldova vor celebra simbolic începutul construcției podului rutier printr-un eveniment festiv pe malul Prutului – Festivalul „Podul de Flori”.

Autostrada A13 – O a doua cale de legătură între Transilvania și Moldova

O alternativă importantă pentru legătura est-vest este Autostrada A13, care va conecta Sibiu – Brașov – Bacău, pe un traseu estimat la circa 300 de kilometri. Deși proiectul este abia în fazele incipiente, se lucrează deja pe segmentul Sibiu – Făgăraș, care are ca termen de finalizare anul 2027.

„Și acolo vor fi provocări, deloc de neglijat. Avem avizele de mediu, cu provocările specifice unei autostrăzi montane, care se suprapune cu arii naturale protejate. La Brașov–Bacău se lucrează la studiul de fezabilitate, cred că la finalul anului viitor ar putea fi gata”, afirmă Adrian Covăsnianu. Acesta estimează că autostrada ar putea fi complet finalizată în jurul anului 2032.

Bacăul va deveni un nod esențial în infrastructura rutieră a Moldovei, fiind punctul de intersecție al A13, A7 și DEx5A – proiecte care vor remodela complet conectivitatea în estul țării în următorul deceniu.

Dacă vrei și o versiune mai scurtă sau adaptată pentru un anumit format (ex: prezentare, articol de blog, postare social media etc.), pot să o rescriu și în acel stil.