Prin faptul că „a reuşit” să scadă cererea mondială, criza economică actuală a „rezolvat” într-o oarecare măsură o mai veche problemă a lumii, în special una cu care se confruntă ţările din lumea a treia - criza alimentară. Jean-Yves Carfantan, economist şi expert în pieţe agricole, spune că la primele semne ale revenirii din criza economică vor reapărea şi primele semne ale crizei alimentare, întrucât va începe să crească cererea mondial
Prin faptul că „a reuşit” să scadă cererea mondială, criza economică actuală a „rezolvat” într-o oarecare măsură o mai veche problemă a lumii, în special una cu care se confruntă ţările din lumea a treia – criza alimentară.
Jean-Yves Carfantan, economist şi expert în pieţe agricole, spune că la primele semne ale revenirii din criza economică vor reapărea şi primele semne ale crizei alimentare, întrucât va începe să crească cererea mondială, iar preţurile produselor alimentare, de asemenea, se vor aprecia. Acest lucru va fi amplificat şi de faptul că la ora actuală nu se refac stocurile de cereale.
Analistul apreciază că criza alimentară se va extinde la nivel mondial din cauza faptului că importanţi jucători agricoli, precum Turcia sau Egipul, nu mai pot practica tipul de agricultură pe care îl practicau, de exemplu, după Cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta apreciază că după ce criza economică se va termina, preţul ierbicidelor sau pesticidelor va creşte odată cu preţul petrolului.
Nu în ultimul rând, există zone cunoscute în trecut ca având un mare potenţial agricol, precum nordul Brazilei, unde activitatea agricolă riscă să dispară din cauză schimbărilor climatice. Acelaşi lucru se întâmplă şi în unele zone din Australia.
Şi de data aceasta, ţările africane vor fi cele mai afectate, iar Jean-Yves Carfantan avertizează că va exista o migrare masivă dinspre Africa spre Europa.
Ce este de făcut?
Pentru a evita un astfel de scenariu, analistul consideră că trebuie reorganizate regulile comerţului agricol mondial pentru că securitatea alimentară va depinde din ce în ce mai mult de importuri. Mai mult, trebuie făcute investiţii masive pe continentul african.
În cazul în care nu se vor lua măsuri pentru comerţul agricol internaţional, va exista riscul ca unele state precum China, Arabia Saudită sau Japonia să deţină un monopol. Acestea au cumpărat deja 7,6 milioane de hectare de teren arabil în Sudan şi Indonezia. În perioada unei crize alimentare, acest lucru ar putea antrena tensiuni între agricultorii locali şi cei care deţin acele terenuri.
De asemenea, spune analistul, ar trebui ca organizaţiile internaţionale să intervină în piaţă atunci când speculatorii ridică în mod nejustificat preţul produselor agricole.