Guvernul întârzie adoptarea Ordonanței de Urgență privind plafonarea adaosului comercial la produsele românești.

Inițial, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis că ordonanța va fi finalizată cât mai curând posibil. Cu toate acestea, lista produselor nu este încă definitivată. În plus, textul ordonanței nu a fost discutat cu premierul.

OUG privind plafonarea adaosului comercial, amânată până la toamnă

Surse guvernamentale afirmă că ordonanța ar putea fi adoptată cel mai devreme în luna septembrie, transmite Antena 3.

În prezent, nu există informații suplimentare despre această ordonanță de urgență. În baza acestui act normativ ar trebui să includă plafonarea adaosului comercial la 20% pentru produsele românești, cele fabricate din materie primă românească, vândute în hipermarketuri și supermarketuri.

alimente, fructe si legume, supermarket
SURSA FOTO: Pexels

Producătorii, nemulțumiți că produsele românești au un adaos mai mare

Amânarea survine după un scandal la sfârșitul primăverii. Atunci, unii producători s-au plâns că produsele românești au un adaos mai mare decât cele de import, fiind astfel dezavantajate. În acea perioadă, ministrul Agriculturii și producătorii au fost chemați în Parlament. Acolo au avut loc discuții la comisiile de specialitate din Senat și la Comisia economică.

Ministrul Agriculturii a declarat la sfârșitul lunii mai că, în cel mult două săptămâni, textul ordonanței de urgență va fi finalizat. El a spus că textul va fi prezentat în Guvern. Actul normativ ar urma să includă o listă cu cel puțin 12 produse românești. În cazul acestora ar urma să fie inclusă plafonarea adaosului comercial la maximum 20%.

Decizia ar putea să se ia cel mai devreme în septembrie

Până la mijlocul lunii iulie, acest lucru nu s-a întâmplat. Textul ordonanței încă nu este cunoscut și nici nu a fost discutat cu premierul.

Surse guvernamentale susțin că textul OUG privind plafonarea adaosului comercial ar putea fi prezentat într-o ședință de Guvern cel mai devreme în septembrie. Acest lucru ar urma să se întâmple doar dacă va mai fi considerat oportun la acel moment. Întrucât toamna prețurile produselor românești tind să fie mai reduse și inflația este în scădere, adoptarea ordonanței ar putea să nu mai fie necesară.