Horticultorul Guy Barter oferă câteva sfaturi despre cum să prioritizați udarea plantelor, mai ales dacă aveți puțin timp la dispoziție
Ghivecele suspendate
Acestea ar trebui să fie prioritatea noastră, spune Barter. Și cu cât vasul este mai mic, cu atât planta va avea nevoie de mai multă apă, deoarece mai puțin compost înseamnă mai puțină umiditate.
„Ghivecele limitează în mod natural volumul rădăcinii, așa că trebuie udate în fiecare zi”, spune el. Cu toate acestea, unele plante vor fi fericite și în ghivece mai uscate, inclusiv lavanda, așa că puteți să nu le udați prea des. În perioadele cu adevărat fierbinți, puteți pune ghivecele împreună, într-un loc mai umbrit și ferit de vânt. Ele își vor crea propriul microclimat și va exista puțină evaporare, notează Barter. „Așezați sub ghivece farfurioare pentru a ajuta pământul să rămână mai mult timp umed”, adaugă el, potrivit RTE.
Plantele noi
Dacă aveți plante pe care tocmai le-ați plantat, fie că sunt răsaduri anuale, plante perene, arbuști sau copaci, acestea vor avea nevoie de mai multă apă în timp ce își dezvoltă rădăcinile.
„Lucrurile plantate recent au nevoie să fie udate în fiecare zi, la început, apoi la fiecare trei- cinci zile, când se desprind și încep să crească. Este valabil pentru orice plantă pusă începând cu luna aprilie și nu uitați nici de lucrurile pe care le-ați plantat iarna trecută!”, spune Barter. „Copacii și arbuștii au nevoie de ceva timp pentru a prinde rădăcini. După doi ani, probabil că vor fi ok. Ei vor avea nevoie să fie udați la fiecare 10 zile pentru a le hidrata rădăcinile”, continuă expertul.
Chiar și plantele tolerante la secetă, cum ar fi salvia, rozmarinul și cimbrul, vor avea nevoie de apă suficientă timp de câteva săptămâni dacă le plantați acum, spune el. Dacă le-ați plantat acum un an, nu ar trebui să aibă nevoie de multă hidratare, iar proprietățile lor aromatice sunt sporite de condițiile uscate.
Plantele perene pentru borduri
„Regimul de udare depinde foarte mult de plantele perene pe care le aveți. Unele sunt foarte rezistente la secetă, cum ar fi lupinii, stachys și Phlomis russeliana (salvia turcească). Adesea, nu e nevoie să le udați deloc”, spune Barter. „Alte plante provin din regiunile de prerie. Acestea sunt regiuni cu precipitații, așa că nu sunt atât de tolerante la secetă, în special pe soluri nisipoase care nu rețin multă apă și soluri argiloase, în care plantele nu au acces la apă. Udarea la fiecare 14 zile poate fi suficientă. Dacă vreți să vă simplificați viața, înlocuiți toamna plantele vulnerabile cu altele mai rezistente la căldură mare, sugerează Barter.
Legumele
Trebuie să vă amintiți că legumele conțin, în mare parte, apă, așa că au nevoie să fie bine udate. ”Udați-le bine la fiecare 10-14 zile și verificați cu o mistrie la câteva ore după udare dacă apa a ajuns la rădăcini”, ne sfătuiește Barter. Răsadurile proaspăt plantate trebuie udate, la început, zilnic, în timp ce legumele transplantate vor avea nevoie de udare la fiecare trei până la cinci zile, sugerează el.
Cum ar trebui să udăm plantele
„Cel mai rău lucru pe care îl puteți face este să udați puțin și des. Trebuie să oferiți plantelor mature o hidratare puternică. Faceți asta o dată la două săptămâni. Dacă udați puțin și des, atunci mare parte din apă se va irosi, se va evapora și nu va ajunge niciodată la rădăcini”, ne sfătuiește Barter.