Când și cum să fertilizați dovlecii. Un aport de azot, fosfor și potasiu în anumite perioade ale anului sunt de mare folos dovlecilor pe care îi creșteți în grădină.
Nu este surprinzător că dovlecii au nevoie de multă apă și substanțe nutritive pentru a crește foarte mari. Hrănirea lor trebuie să se facă în mod regulat, iar un regim bun de fertilizare poate ajuta la o cultură de dovleci buni de Halloween sau pentru utilizări culinare.
Dacă vrei să crești un dovleac uriaș, a ști cum trebuie fertilizat le poate aduce nutrienții potriviți de care au nevoie la momentul potrivit. De la producerea frunzișului, la înflorire și la coacerea fructelor, diferitele faze ale creșterii dovleacului au propriile nevoi de nutrienți.
Dovlecii trebuie fertilizați?
Potrivit Homes and Gardens, dovlecii ocupă mult spațiu într-o grădină de legume și au nevoie de mulți nutrienți pe tot parcursul sezonului de creștere.
Există îngrășăminte diferite care pot fi administrate dovlecilor. Majoritatea au numere care reprezintă componența azotului, fosforului și potasiului sub formă de NPK, de exemplu 5-5-5 sau 10-10-10.
Azotul este responsabil pentru creșterea frunzelor, fosforul promovează înflorirea și fructificarea, iar potasiul poate ajuta la asigurarea unor fructe sănătoase.
Dovlecii au nevoie de fiecare dintre acești nutrienți în diferite etape ale sezonului de creștere, de aceea trebuie să știți ce îngrășământ e bine să folosiți. Dovleceii prosperă dacă li se oferă îngrășământul potrivit la momentul optim.
Când ar trebui să hrăniți plantele de dovleac
Ar trebui să începeți să fertilizați chiar din momentul în care plantați dovleci pentru a oferi plantelor cel mai bun început în poziția lor finală de creștere. Nu este nevoie să fertilizați răsadurile, dar fiți pregătiți să începeți să furnizați plantelor nutrienții necesari înainte de plantare, sporind fertilitatea spațiului lor de creștere.
Lindsey Chastain, fondator The Waddle and Cluck, sfătuiește să folosiți compost sau îngrășământ echilibrat în sol, înainte de plantare, la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Odată ce planta începe să crească rapid, este indicat să folosiți un îngrășământ bogat în azot, cum ar fi nitratul de amoniu, la fiecare două până la trei săptămâni, până în luna iulie. Azotul stimulează creșterea vegetativă luxuriantă.
Odată ce plantele încep să înflorească, treceți la un îngrășământ mai bogat în fosfor, deoarece prea mult azot în această etapă poate promova creșterea excesivă a frunzelor, în locul fructelor. Când fructele încep să se formeze, folosiți un îngrășământ bogat în potasiu la fiecare două săptămâni.
Frecvența folosirii îngrășămintelor depinde de tipul de sol și de cerințele tipului de dovleac cultivat. Dovlecii uriași, pe care îi folosim de Halloween, necesită mai mulți nutrienți decât dovleacul clasic.
Care este cel mai bun îngrășământ
Expertul sfătuiește să se facă un test de sol pentru a înțelege nivelurile de nutrienți existente în sol. Acest lucru va arăta pH-ul solului și va evidenția orice deficiențe de nutrienți sau niveluri ridicate. Adăugarea unei cantități prea mari de nutrienți poate duce la încetinirea creșterii dovlecilor.
Aplicați întotdeauna orice tip de îngrășământ în dozele recomandate de producător.
Prea mult îngrășământ poate deteriora plantele, făcând ca dovlecii să aibă frunze galbene, să-și piardă frunzișul sau să aibă o creștere îngreunată, deoarece rădăcinile sunt deteriorate de nutrienții excesivi din sol.
Compostul și gunoiul de grajd sunt două dintre cele mai bune îngrășăminte într-o o grădină de legume.
Ele oferă un amestec echilibrat de nutrienți esențiali care sunt eliberați lent. Orice gunoi de grajd trebuie să fie bine putrezit – gunoiul de grajd proaspăt trebuie să fie cel din toamna anterioară – deoarece folosirea gunoiului de grajd proaspăt direct pe plante poate arde rădăcinile.