Când se pune de obicei varza la murat

Conform tradiției românești, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Dacă dorești să urmezi cutumele, ar trebui să umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru, astfel încât aceasta să fie gata până la începutul Postului Crăciunului.

Un al doilea butoi se pune la Sfântul Andrei, astfel încât varza să fie bună de consumat și în timpul Postului Paștelui.

Varza murată este o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, A și E, precum și zinc și calciu. Consumul acesteia poate întări sistemul imunitar, mai ales în timpul sezonului rece, iar zeama de varză ajută la o digestie mai bună.

De asemenea, este un aliat în curele de slăbire și este cunoscută pentru efectul benefic în caz de mahmureală.

Ce trebuie să știi când o alegi?

Varza ideală pentru murat trebuie să fie:

  • Coaptă bine,
  • Îndesată,
  • Albă,
  • Cu foi subțiri (foarte utile pentru sarmale).

Saramura se prepară în proporții precise: 500 grame de sare grunjoasă (de murături) pentru fiecare 10 litri de apă.

varză murată
SURSA FOTO: Dreamstime

Ingrediente necesare

  • 9 bucăți de varză românească (evită varza bulgărească, care are frunzele noduroase)
  • 18 litri de apă rece
  • Cimbru uscat, mărar uscat, busuioc uscat (pentru aromă și sterilizare)
  • 3 rădăcini de hrean (pentru conservare)
  • 1 buc. gutuie feliată (pentru a colora varza)
  • 4 mâini de boabe de porumb (pentru colorare)
  • 18 linguri de sare grunjoasă (1 lingură de sare la fiecare litru de apă)
  • 4 buc. ardei iuți (opțional)

Pași pentru pregătirea verzei murate

După ce ai cumpărat varza, las-o la soare timp de câteva zile (până la o săptămână) pentru a se mai coace. Verifică periodic cotorul, asigurându-te că nu începe să putrezească. Îndepărtează frunzele exterioare afectate și taie cotorul la o adâncime de 5-6 cm pentru a permite saramurii să pătrundă uniform.

Spală bine butoiul cu detergent și clătește-l abundent cu apă. Asigură-te că butoiul are o gura largă pentru a putea introduce varza fără dificultate.

Pune jumătate din condimente pe fundul butoiului, apoi așază varza strâns, împingând bine pentru a nu lăsa spațiu. Dacă nu încape, poți să o tai în patru și să o adaugi mai ușor.

Într-un alt recipient, amestecă apă cu sarea, respectând proporția de 1 lingură de sare la 1 litru de apă. După ce sarea s-a dizolvat complet, toarnă saramura peste varză, asigurându-te că varza este complet acoperită.

După ce ai turnat saramura, adaugă restul condimentelor: crenguțele de cimbru și mărar, busuiocul, hreanul, gutuia și boabele de porumb.

Pentru a menține varza sub saramură, pune o greutate deasupra, cum ar fi o farfurie grea sau o piatră curată. Mută butoiul într-un loc răcoros, unde varza va fermenta. În funcție de temperatura din zona de depozitare, va fi gata în 6-8 săptămâni.

În prima săptămână, este necesar să pritociți varza (ventilarea saramurii prin scoaterea și turnarea ei înapoi în butoi). Acest procedeu previne alterarea. După ce pritocirea a fost făcută de câteva ori, capacul butoiului poate fi pus și lăsat neatins pentru următoarele săptămâni.