Când și cum trebuie să tăiați tufele de castraveți pentru a avea o recoltă bogată

Sursă: Dreamstime

Tăierea plantelor de castraveți la momentul potrivit poate face diferența între o recoltă slabă și o recoltă extraordinară de castraveți de casă. Când castravetele este tăiat caută să controleze creșterea plantei și fructele sale pentru a obține beneficii care duc la calitate și utilitate.

Dacă nu ați tăiat castraveți înainte, este posibil să nu știți de unde și cum să începeți. Acest ghid simplu realizat de Better Homes and Gardens despre tăierea plantelor de castraveți va răspunde la toate întrebările.

De ce ar trebui să tăiați castraveții?

Unul dintre principalele motive pentru care cultivatorii taie castraveții este că astfel controlează creșterea plantei și fructele. La tăierea sub 30 până la 40 cm de tulpina principală lăstarii, fructele și frunzele care se formează în acel spațiu sunt eliminate. De la 40 cm la un metru înălțime, tulpinile germinate sunt lăsate libere, permițând creșterea a două frunze și a unui singur fruct; După a doua frunză, lăstarii secundari care apar sunt separați.

Există și alte motive, precum:

Plante mai manevrabile. Tăierea castraveților îi împiedică să se răspândească agresiv și face ca plantele să fie mult mai ușor de întreținut. Tăierea păstrează grădina îngrijită și permite și plantelor însoțitoare din apropiere să prospere.

Economie de spațiu. Cultivarea castraveților vertical pe spaliere este o modalitate excelentă de a încadra castraveții într-un spațiu mic de grădină. Castraveții tăiați sunt mult mai ușor de crescut.

Reducerea bolilor. Îndepărtarea frunzelor suplimentare de pe castravete îmbunătățește fluxul de aer și reduce riscul de boli precum mucegaiul.

Coacerea timpurie. Tăierea direcționează energia plantei către fructele sale, ceea ce poate duce la o recoltă mai devreme.

Fructe mai mari. La fel cum tăierea ajută castraveții să se coacă mai devreme, tăierea poate crește și mărimea fructelor de castraveți. Smulgerea unora dintre frunzele plantei și a castraveților suplimentari redirecționează energia plantei către castraveții rămași.

Plante mai productive. Tăierea ajută plantele să fie mai prolifice. Îndepărtând frunzele suplimentare, castravetele își poate concentra energia pe creșterea mai multor flori.

Când să tăiați castraveții

Tăiați plantele în mod regulat pe tot parcursul sezonului de creștere pentru a avea mai multe beneficii. Cât de des trebuie să tăiați castraveții depinde de cât de repede cresc plantele, dar planificați-vă cel puțin o dată la una sau două săptămâni.

1. Nu tăiați prea devreme.

Deși ați putea fi tentat să începeți imediat să tăiați plantele de castraveți, renunțați. Tăierea castraveților prea devreme limitează dimensiunea și reduce producția de fructe. În schimb, așteptați să tăiați până când au aproximativ trei până la cinci săptămâni și măsoară 20-30 cm.

2. Dezinfectați-vă uneltele

Pentru a evita răspândirea bolilor plantelor la tăiere, dezinfectați instrumentele de tăiere cu alcool izopropilic.

3. Găsiți tulpina principală a plantei

Când sunteți gata să tăiați plantele, inspectați cultura cu atenție. Ar trebui să observați că plantele de castraveți constau dintr-o tulpină principală și mai multe tulpini ramificate sau grupuri de frunze care se extind departe de vița principală. Nu tăiați tulpina principală, deoarece acest lucru poate opri creșterea plantei.

4. Primii lăstari ai tulpinii trebuie curățați

Când apare un lăstar lateral (secundar) care dă un fruct și două frunze sau două fructe și trei frunze, acestea trebuie smulse. Frunzele, tulpinile și fructele secundare ale fructului trebuie să se dezvolte până la 200 de centimetri.

Primii lăstari ai tulpinii trebuie curățați astfel încât planta să formeze un sistem puternic de rădăcini și să pregătească producția, evitând astfel apariția fructelor grupate în axilele frunzelor. De asemenea, previne formarea castraveților malformați, curbați și avortați și permite controlul creșterii buruienilor care necesită lumină, apă și substanțe nutritive de care are nevoie.