”În zona montană și mai ales în zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.400-1.500 de metri, precipitațiile sunt predominant sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă.
Acestea sunt asociate și cu intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 70-90 de kilometri pe oră, în timp ce în restul țării, în zonele joase de relief, mai ales, vorbim de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și acest lucru va fi de interes, așa cum arată și actualizările, până în jurul datei de 6 februarie, dar mai ales pentru luna ianuarie, cea mai rece lună a anului în țara noastră, vor caracteriza o vreme mai caldă.
Maximele se vor situa în următoarea săptămână în general, între 3 până la 14 grade chiar și minimele vor fi, în zonele extracarpatice, ușor pozitive.
Doar în zonele depresionare vor fi minime de până la -3… -4 grade, iar în zona montană înaltă valori mai coborî sub -10 grade, acolo unde în următoarea perioadă ninsorile vor fi predominante.
În restul țării, precipitații mai ales sub formă de ploaie și vorbim și de cantități care în partea de sud-vest, vest, nord-vest a țării, la nivel local, vor depăși 15-20 de litri pe metru pătrat”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În săptămâna 9-16 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice şi sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Și în săptămâna 16-23 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor avea însă o tendinţă uşor deficitară în majoritatea regiunilor, spre deosebire de săptămâna precedentă.
În săptămâna 23-30 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va apropia de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice în săptămâna 30 ianuarie-6 februarie, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui uşor deficit în est, centru şi la munte.
Un ciclon polar va lovi Europa
Vă reamintim că în această perioadă, un ciclon polar va lovi Europa, afectând implicit și țara noastră. Ciclonul vine spre estul Europei și va determina scăderea temperaturilor, în mai multe țări fiind emis cod roșu de ger. Mai multe detalii despre acest subiect a dat meteorologul ANM, Alina Șerban. Ea a explicat în ce măsură va fi afectată țara noastră de acest ciclon polar.
„Vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în țara noastră”, a spus aceasta.
Ea a adăugat că pe parcursul zilei de ieri, s-a răcit partea de sud-est a teritoriului României, semnificativ chiar, față de intervalul anterior în care am avut temperaturi de primăvară, chiar de început de vară.
„Astăzi și în zilele următoare vorbim de temperaturi mai modeste. De subliniat este vântul, care prezintă și va continuă să prezinte intensificări în majoritatea regiunilor. Pe parcursul zilei de astăzi, și prima parte a zilei de mâine, în sudul și estul țării noastre. Intensificări de 45-55 km/h, iar izolat chiar 60-70 km/h. Viteze mai mari ale vântului vor fi în zonele de munte, peste 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri vorbim de rafale de 100-110 km/h, asociate și cu ninsoare, astfel încât va determina viscol și vizibilitate redusă în zona respectivă”, a explicat reprezentantul ANM.