Într-un an în care numărul firmelor care au tras obloanele a explodat, iar cel al înmatriculărilor s-a prăbuşit, unele case de avocatură au fost nevoite să-şi schimbe modelul de business.
Potrivit datelor Registrului Comerţului, în primele nouă luni din 2009, numărul firmelor care au fost radiate, dizolvate sau au solicitat suspendarea activităţii a fost cu circa 136.000 mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Acest număr mare reprezintă, în foarte multe cazuri, efectul direct al apariţiei impozitului minim“, explică Ana Diculescu-Şova, senior partner la casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Tot în primele trei trimestre din 2009, numărul înmatriculărilor de noi societăţi a scăzut la 89.688, faţă de 113.178, câte au fost în perioada similară a anului trecut. În aceste condiţii, cum a fost afectată activitatea caselor de avocatură specializate în înfiinţarea de societăţi? Conform statisticilor, în Bucureşti, în 2007, o firmă de avocatură se ocupa de circa 500 de dosare de constituire de noi societăţi pe săptămână; un an mai târziu, numărul acestora a scăzut la 350, pentru ca, în 2009, să ajungă la mai puţin de 150 de dosare pe săptămână.
Una rece, alta caldă
„Dacă vom lua exemplul unei firme de avocatură de mărime medie care oferă atât servicii de consultanţă, cât şi asistenţă juridică şi reprezentare în cadrul litigiilor, numărul de societăţi pe care le înregistrează anul acesta departamentul societar este sub 50% faţă de cel din 2008, în timp ce numărul de dosare de suspendare activitate şi dizolvare este dublu, în măsura în care, în 2008, anumite cabinete de avocatură nu au făcut nicio suspendare/lichidare“, a spus avocatul Dana Gruia Dufaut. Cum au contracarat firmele de avocatură aceste efecte? Care a fost strategia la care au apelat? Ana Diculescu-Şova este de părere că înmatriculările de societăţi comerciale trebuie privite (în cazul firmelor importante de avocatură) ca un barometru al tranzacţiilor de pe piaţă, scăderea acestora putând avea un impact important. „Foarte probabil, firmele de avocatură care îşi desfăşurau activitatea cu preponderenţă în legătură cu înmatriculările se reorientează acum spre noi domenii de drept, în măsura găsirii de oportunităţi şi a posibilităţilor de reorganizare. În acelaşi timp, să nu uităm că radierea/dizolvarea firmelor necesită asistenţa unui avocat cel puţin în aceeaşi măsură ca şi constituirea societăţilor. Prin urmare, în mod simetric, este probabil ca o parte dintre avocaţi să se ocupe acum de dizolvări/radieri voluntare în loc de înmatriculări“, a mai spus Şova.
Avocatul Marius Coltuc afirmă că activitatea firmelor de avocatură a crescut substanţial, acestea neînregistrând pierderi, ci profit. „În 2008, o firmă de avocatură medie înfiinţa circa 800 de firme/an, iar acum activităţile specifice crizei – suspendare, dizolvare – sunt peste 1.500“, a precizat reprezentantul casei de avocatură Coltuc. Despre reorientarea strategiei de business vorbeşte şi Alin Popescu, managing partner Avocatnet.ro. În opinia sa, ritmul mai lent al înmatriculărilor de noi societăţi a fost contracarat de nevoia companiilor de a se pune la adăpost de probleme potenţiale (astfel că s-au dezvoltat foarte mult departamentele de litigii) şi de nevoia de a scăpa de problemele actuale (departamentele de insolvenţă/falimente au crescut, la fel, în importanţă). „Acestea s-au dezvoltat în cadrul firmelor de avocatură sau sub forma unor societăţi comerciale specializate, iar oamenii care lucrează aici sunt relocaţi, în cele mai multe cazuri, din personalul deja existent. Au fost angajaţi din afară doar specialişti importanţi care ar putea da «greutate» afacerii în sine“, a spus Popescu.
Birocraţia, bat-o vina
Marius Coltuc menţionează durata mare, de peste şase luni, de rezolvare a dosarelor. „Din septembrie 2009, se observă o situaţie extrem de gravă: orice activitate care se rezolvă la Registrul Comerţului are termen în iunie 2010, fapt ce are ca efect pierderea clientelei“, spune el. La sfârşitul lunii septembrie 2009, potrivit Registrului Comerţului, în România existau puţin peste un milion de societăţi comerciale active din punct de vedere juridic.
Scăderea numărului de înmatriculări nu afectează jucătorii medii şi mari de pe piaţa avocaturii, datorită ponderii reduse pe care o ocupă în portofoliul lor.
Ana Diculescu-Şova, Senior Partner, NNDKP