Somnul este important pentru sănătatea mentală și fizică. Dar cât de mult contează ora la care ne trezim?

Ora la care te trezești este importantă și, în funcție de programul fiecăruia, trezirea cât mai de dimineață are avantajele sale. Iată ce spun experții consultați de Today.com.

Care este cel mai bun moment pentru a te trezi?

Nimeni nu poate da un răspuns clar.

„Cel mai bun moment pentru a te trezi depinde de ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru stilul tău de viață”, spune psihologul Shelby Harris, specializat în medicina somnului.

Munca, școala, familia sau animalele de companie ne pot afecta programul de somn și ora la care ne trezim.

În plus, fiecare are tipare diferite de somn. Există cei foarte matinali și cei care dorm mai mult, până spre orele prânzului, dacă nu au alte activități.

Nevoile de somn ale unei persoane variază în funcție de vârstă și stilul de viață

Cel mai bun moment pentru a te trezi este acela care îți permite să dormi ore suficiente, să rămâi consecvent și să te expui, dimineața, la lumina soarelui, afirmă Daniel Barone, medic neurolog și director asociat al Centrului Weill Cornell pentru Medicina Somnului.

Nevoile de somn ale unei persoane variază în funcție de vârstă, stilul de viață și alți factori de sănătate, dar adultul mediu are nevoie, în general, de șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte, spune Barone.

Unii oameni pot dormi mai mult, iar alții dorm, în mod obișnuit, mai puțin. Conform Academiei Americane de Medicină a Somnului, adulții sănătoși trebuie să doarmă cel puțin șapte ore în mod regulat pentru a fi sănătoși.

Ora ideală de trezire ar trebui să fie la aproximativ șapte ore de la ora la care ne-am culcat și să ne permită să ne odihnim cât avem nevoie, subliniază Harris.

Reglarea programului de somn prin trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață

Una din cele mai simple modalități de reglare a programului de somn este trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață. Prin setarea unei alarme pentru o anumită oră în fiecare zi, corpul se va adapta în mod natural la acest moment.

În cele din urmă, este important să te trezești când soarele este pe cer.

„Este vital să te trezești dimineața și să primești cât mai mult lumina soarelui”, spune Barone.

Cum decide corpul că trebuie să se trezească?

Știința din spatele modului în care ne trezim se rezumă la o combinație de factori și indicii de mediu. Cel mai important este lumina soarelui.

„Corpul nostru se trezește din cauza ceasului intern sau a ritmului circadian, care răspunde la expunerea la lumină, mai ales dimineața”, explică Harris.

Lumina strălucitoare a dimineții permite ochilor și creierului să știe că este momentul să ne trezim. Ca reacție, organismul eliberează un hormon numit cortizol, care ne ajută să ne trezim în mod natural, spune Harris.

Ca răspuns la întuneric, creierul produce un alt hormon, numit melatonină, care ne ajută să adormim și să reglam ciclul somn-veghe, spune Barone. Lumina soarelui este cea care determină creierul să oprească producția de melatonină, dimineața.

Timpul de trezire va depinde și de cât de mult ai dormit cu o noapte înainte și de ora de culcare, spune Barone. Dacă de obicei te trezești la 6 a.m. în fiecare zi, corpul ar putea simți nevoia să doarmă mai mult dacă te-ai culcat după ora 2, 3.

somn, calorii
SURSA FOTO: Dreamstime

Este mai bine să te trezești devreme?

„În general, se recomandă să te trezești devreme pentru a alinia ritmul circadian al corpului cu ciclul natural lumină-întuneric”, spune Harris.

Ceea ce este considerat ”devreme” va depinde de individ și de ciclul său de somn – pentru unii poate fi ora 5 a.m., iar pentru alții, 8 a.m.

Este bine să setăm alarma ceasului?

Barone avertizează asupra unei greșeli comune: căderea în capcana somnului.

Dacă decideți să vă treziți devreme, încercați să vă treziți efectiv corpul la acea oră, afirmă experții.

Setarea unei alarme la o oră matinală, doar pentru a te trezi și a apăsa butonul de amânare și a mai sta în pat, nu este recomandată, spune Barone, pentru că te-ar putea face să te simți mai rău în timpul zilei.

„Alarma ceasului eliberează serotonina și este o senzație foarte plăcută să te întorci în pat”, spune Barone. „Problema este că procesul de trezire implică o serie complicată de neurotransmițători eliberați în creier. Trezirea și întoarcerea în pat,, la somn întrerupe acest lucru”, adaugă el. Acest lucru poate deruta creierul, subliniază el.