Când trebuie să pornim centrala termică. Temperatura pe care trebuie să o ai în casă

centrale de apartament

SURSA FOTO: Dreamstime

Când trebuie să pornim centrala termică? Temperaturile de afară au început să scadă simțitor, așa că nopțile sunt tot mai reci. Frigul se resimte deja în case, așa că mulți au considerat că e momentul să pornească centralele termice, în vreme ce alții spun că mai pot aștepta.

Când trebuie să pornim centrala termică?

Când trebuie să pornim centrala termică? Temperaturile de afară au început să scadă simțitor, așa că nopțile sunt tot mai reci. Frigul se resimte deja în case, așa că mulți au considerat că e momentul să pornească centralele termice, în vreme ce alții spun că mai pot aștepta.

Când vine vorba de sănătate și confort, există argumente pro și contra privind pornirea mai devreme a centralelor termice și temperatura la care trebuie setate. Public Health England recomandă o temperatură minimă a camerei de 18 C, pragul fiind „deosebit de important pentru persoanele de peste 65 de ani și cu afecțiuni medicale preexistente”, scrie The Independent.

Ce temperatură ar trebui să avem în camera de zi și în dormitor

Iată ce spun experții.

„Se recomandă, în general, ca în camerele de zi și în zonele comune temperatura să fie între 20°C și 21°C”, spune medicul Carolina Goncalves.

„În dormitoare, temperatura de 18 C este ideală deoarece temperaturile mai scăzute ajută corpul să-și scadă temperatura centrală în timpul ciclurilor de somn.”

Pentru bebeluși, „temperatura recomandată este de 16-20°C, deoarece riscul de apariție a sindromului morții subite a sugarului (SIDS) este mai mare la bebelușii care stau într-o cameră prea caldă”, notează altcineva.

De ce nu e bine să pornim prea devreme centrala

Poate agrava afecțiunile respiratorii și sinusurilor

„Încălzirea centrală usucă aerul din cameră. Acest lucru poate exacerba anumite afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC),” spune Dr. Aarthi Sinha, medic generalist.

Carolina Goncalves adaugă: „Acest lucru poate duce la erupții la persoanele astmatice, provocând simptome precum bronhoconstricție, respirație șuierătoare și creșterea producției de mucus”.

Căile nazale uscate pot agrava rinita alergică și sinuzita, ducând la inflamație, congestie și dureri ale sinusurilor.

Poate declanșa atacuri de astm

Centrala poate deveni riscantă pentru cei cu astm.

„Dacă încălzirea centrală este pornită și ferestrele sunt închise, acarienii pot prolifera, declanșând alergii la praf și erupții sau atacuri de astm, care pot pune viața în pericol”, avertizează Emma Rubach, expertă la Asthma + Lung UK. „Simptomele la care trebuie să fiți atenți includ tusea, strănutul, respirația șuierătoare, dureri în piept și lipsa aerului”, adaugă ea.

Usucă pielea și ochii

Aerul uscat „poate deshidrata pielea, ceea ce poate duce la agravarea unor afecțiuni precum eczema și psoriazisul”, spune Goncalves.

Lipsa umidității poate duce la mâncărime, descuamarea și crăparea pielii, crescând riscul de infecții sau iritații suplimentare. În plus, poate usca și irita ochii, mai ales dacă purtați lentile de contact.

De ce e bine să pornim centrala termică

Încălzirea centrală este o sabie cu două tăișuri când vine vorba de sănătatea respiratorie. Deși poate înrăutăți condițiile – „fără încălzire înseamnă mai multă umiditate/umiditate în aer, poate duce și la dezvoltarea mucegaiului, provocând afecțiuni pulmonare.

Goncalves adaugă: „Expunerea prelungită la aer rece poate exacerba afecțiuni precum astmul, bronșita și BPOC. Aerul rece poate irita căile respiratorii, ducând la bronhoconstricție, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.”

„Temperatura scăzută exercită o presiune uriașă asupra sistemului cardiovascular”, spune Goncalves.

Expunerea la temperaturi scăzute face vasele de sânge să se îngusteze, crescând tensiunea arterială, făcând inima să lucreze mai mult. Acest lucru poate crește riscul de hipertensiune arterială, angină și atacuri de cord, în special la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare preexistente. Temperaturile scăzute cresc riscul de accident vascular cerebral, deoarece pot promova formarea cheagurilor și pot afecta circulația.

Ajută la prevenirea tusei și răcelilor

„Un mediu slab încălzit poate slăbi sistemul imunitar, crescând riscul unor infecții precum răceala și gripa”, spune Goncalves.

Abilitatea organismului de a evita agenții patogeni este redusă când lucrează în mod constant pentru a menține temperatura centrală a corpului.

Poate reduce durerile articulare

Senzația de căldură și confort poate ajuta la ameliorarea articulațiilor rigide și dureroase, în special dacă aveți artrită.

„Temperaturile scăzute pot provoca contractarea mușchilor și rigiditiatea articulațiilor, ceea ce duce la creșterea durerii și a disconfortului, în special la nivelul extremităților”, spune Goncalves.

Îi protejează pe cei vulnerabili

„Vârstnicii, bebelușii și copiii foarte mici, femeile însărcinate și cei imunocompromiși sau cu afecțiuni pulmonare preexistente, cum ar fi BPOC și astm, au o rezistență mai mică pentru a face față factorilor de stres, cum ar fi un mediu rece și umed”, spune Dr Sinha.