Piaţa locală de aparate de aer condiţionat este dominată de produse ieftine, care consumă mult şi nu oferă un minim de confort.
Aparatele de aer condiţionat au rămas cumpărături de impuls şi cele mai populare modele sunt în continuare cele mai ieftine, deşi se observă în ultima vreme o schimbare în comportamentul clienţilor. „În zona echipamentelor de buget, aerul condiţionat este o cumpărătură de impuls, dar din ce în ce mai mult observăm că sunt oameni pregătiţi să achiziţioneze un echipament mai performant atunci când se mută într-un apartament nou”, declară Alexandru Rusu, residential sales manager la Daikin România, liderul pieţei locale de aer condiţionat.
În ceea ce priveşte piaţa, aceasta nu poate fi estimată nici valoric, nici numeric. „E foarte greu de spus, sunt două segmente foarte mari, segmentul retailului tradiţional: Altex, eMAG, Carrefour, magazinele de bricolaj şi segmentul profesioniştilor, unde intrăm şi noi. Nu există studii care să reunească cele două segmente. Piaţa de aer condiţionat a crescut anul trecut cu 15-30% faţă de 2015. Pentru anul acesta e greu de spus mai ales că luna mai a fost mai răcoroasă, explică Rusu.
Cum alegem aparatul de aer condiţionat
Un aparat de aer condiţionat bun poate funcţiona şi 20 de ani. Motivul pentru care aparatele se schimbă la 7-10 ani este legat de evoluţia tehnologiei. Cel mai important factor este consumul de energie. Un aparat din prezent nu se poate compara cu unul vechi de zece ani din punct de vedere al consumului. Primul aspect de care trebuie ţinut cont la alegerea aparatului este agentul de refrigerare. Pe piaţă încă există aparate care folosesc agentul R410A. Acest agent va fi interzis din 2020 şi se vor comercializa doar aparate cu agent R32. În funcție de spațiu pot fi alese sisteme split, cu o unitate interioară și una exterioară sau sisteme multi-split, care conectează mai multe unități interioare la o singură unitate exterioară. În cazul sistemelor multi-split, toate unitățile interioare sunt controlate individual și nu necesită instalarea în același timp. În plus, această soluție permite utilizarea de modele și capacități diferite ale unităților interioare, oferind astfel avantaje de ordin estetic, dar și un consum de energie optimizat.
Fiind o investiție pe termen lung, aparatul de aer condiționat trebuie să integreze tehnologii inteligente care determină un grad și mai ridicat de confort. Printre funcţiile oferite de producători sunt cele care detectează momentul în care oamenii părăsesc camera și intră automat în modul de economisire a energiei, funcţii care detectează prezenţa în cameră şi dirijează aerul în aşa fel încât să nu bată direct spre persoanele din încăpere sau aparate care pot fi reglate de pe smartphone, oricând și de oriunde.
De la început sistemul de climatizare trebuie instalat corect, pentru a preveni diverse probleme ce pot varia, de la pierderi de freon, zgomot accentuat în funcționare sau chiar defectarea acestuia. Montajul trebuie făcut cu specialişti certificaţi în instalarea sistemelor ce conţin agenţi frigorifici. Aceştia pot fi recomandaţi fie de magazinul de unde s-a achiziţionat echipamentul, fie pot fi găsiţi pe site-ul producătorului aparatului.