Routerul Wi-Fi se încadrează, probabil, în aceeași categorie ca un fier de călcat sau o mașină de spălat vase, aparate la care vă gândiți doar atunci când nu mai funcționează.
În vremurile de azi, în care ne-am obișnuit să facem totul acasă – munca, învățarea, socializarea – un router bun, care funcționează rapid, este esențial.
Experții recomandă să schimbați routerul cel puțin o dată la cinci ani
În general, experții recomandă să schimbați routerul cel puțin o dată la cinci ani. Faceți acest lucru la fiecare doi sau trei ani dacă utilizați mai multe gadgeturi inteligente pentru casă sau dacă aveți obiceiul de a cumpăra cele mai noi laptopuri, telefoane și alte dispozitive Wi-Fi.
Iată cum să faceți upgrade-ul potrivit, la momentul potrivit, conform Cnet.
Routerul Wi-Fi influențează totul, de la securitatea rețelei de acasă și informațiile personale până la modul în care funcționează serviciile de streaming.
Dacă aveți un router vechi, modul în care funcționează internetul va fi influențat.
Iată câteva semne că este timpul să actualizați routerul și să vă bucurați de o experiență Wi-Fi mai stabilă, cu securitate și acoperire mai bune.
Routerul este fierbinte sau face zgomot
Dacă routerul este foarte fierbinte la atingere, este un semn că nu poate ține pasul cu cererea sau este aproape de o defecțiune hardware.
Majoritatea routerelor sunt silențioase și se răcesc pasiv, fără ventilator. Dacă routerul scoate zgomote ciudate, cum ar fi un soi de scâncet, acesta este un alt semn că una sau mai multe componente sunt pe ducă.
Dacă routerul se comportă într-un mod ciudat, ca și cum s-ar opri, sau vă treziți că reporniți frecvent routerul (sau apelați la setarea unei mufe inteligente pentru a-l reporni la fiecare dată) este timpul pentru upgrade.
Cu excepția actualizărilor de firmware care repornesc routerul, timpul de funcționare ar trebui măsurat în luni, nu în ore sau zile. Dacă nu puteți lăsa routerul să funcționeze fără probleme, atunci aveți nevoie de unul nou.
Routerul nu mai primește actualizări
Dacă routerul este atât de vechi încât nu mai primește actualizări de firmware de rutină (sau deloc!), atunci este timpul să treceți la un model mai nou. Un router nou cu dezvoltare activă asigură că vulnerabilitățile critice vor fi corectate rapid și veți primi actualizări consistente care corectează erorile, adaugă funcții noi, îmbunătățesc lucruri precum optimizarea canalului și multe altele.
Odată ce un router nu mai primește actualizări, este efectiv mort! Securitatea și stabilitatea rețelei de acasă sunt prea importante pentru a fi lăsate la mâna unui hardware mort.
Nu obțineți viteză la internet
Dacă utilizați un router mai vechi și v-ați actualizat pachetul de internet sau ați trecut la ISP-ul rapid din zonă este foarte posibil ca vechiul router să nu poată face față capacității de lățime de bandă a noii conexiuni.
În timp ce routerele moderne au porturi WAN gigabit (sau chiar 2,5 sau 5 gigabit) pentru a se conecta la modemul de internet și fiecare router modern are porturi gigabit pentru porțiunea de comutare de rețea, în timp e routerele mai vechi nu.
De fapt, o combinație de porturi lente și hardware poate duce la o situație în care plătiți pentru o conexiune la internet de 500 Mbps, dar routerul se sufocă cu lățimea de bandă.
Rețineți că ar trebui să efectuați orice test de viteză folosind un computer conectat la router prin Ethernet pentru o precizie maximă.
Utilizarea telefonului nu vă va oferi rezultate precise ale testului de viteză din cauza modului în care funcționează Wi-Fi și a modului în care este alocată viteza maximă teoretică a routerului Wi-Fi.
Routerul nu poate gestiona toate dispozitivele
Numărul de dispozitive conectate a explodat datorită includerii conexiunilor de rețea în orice, de la televizoare inteligente până la prize inteligente.
Routerul nu vă poate face conexiunea la internet mai rapidă decât este, dar se poate asigura că orice lățime de bandă de internet pe care o aveți este alocată corect între dispozitive, iar acele dispozitive pot menține o conexiune stabilă la router.
Dacă descoperiți că smartphone-ul renunță frecvent la Wi-Fi sau că apelurile Zoom la locul de muncă continuă să scadă, este timpul să luați în considerare înlocuirea routerului cu un model modern, care poate face față unui mediu cu densitate mare.
Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E și Wi-Fi 7 includ opțiuni de design special pentru optimizarea conectivității Wi-Fi în medii moderne de înaltă densitate. Dacă încă utilizați un router Wi-Fi 4 sau Wi-Fi 5 , cel mai bine ar fi să faceți un upgrade, astfel încât routerul să poată ține pasul cu cerințele casei.