Este obligatoriu să schimbi anvelopele de la mașină! RAR a spus exact când trebuie să o faci

anvelope de iarnă, cauciucuri

Anvelope de iarnă vs all season SURSA FOTO: Dreamstime

Registrul Auto Român (RAR) a oferit mai multe explicații pentru cei care se întreabă când trebuie schimbate anvelopele cu cele de iarnă. Potrivit autorității, șoferii trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri.

Registrul Auto Român (RAR) a oferit informații despre data la care șoferii trebuie să monteze anvelopele de iarnă. Cei care nu respectă legea vor avea de-a face cu sancțiuni grave.

„Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece”, a scris RAR într-o postare realizată pe Facebook.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în mai multe condiții

Toate anvelopele marcate cu literele M şi S îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

„TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a explicat RAR.

De asemenea, autoritatea recomandă șoferilor să nu ignore importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece. Acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Acest lucru se reflectă într-o mai bună aderență și manevrabilitate pe drumuri umede, înzăpezite și înghețate.

„Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil”, potrivit RAR.

Trebuie verificat anul fabricației înainte de montarea lor

Registrul Auto Român a explicat apoi că șoferii trebuie să verifice mai multe lucruri înainte de a monta anvelopele pentru sezonul rece. Este vorba despre anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. În cazul în care anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, trebuie solicitată părerea unui specialist. Acesta va observa dacă există urme specifice de uzură.

„Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare. Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”, a conchis autoritatea.