Un an politic marcat de nehotarare, crize si orgolii nu putea sa nu-si puna amprenta asupra societatii. Iar cei mai loviti sunt oamenii de afaceri.
Propuneri legislative amanate sau respinse pentru ca alesii puterii nu reusesc sa se stranga in numar suficient. Neintelegeri in coalitie care duc la formarea de aliante parlamentare temporare dintre cele mai ciudate. Certuri, contradictii, neconcordante, toate ducand la tratative si negocieri mai mult sau mai putin tensionate, proiecte de lege retrase, acte normative modificate la scurt timp de la aparitie ori amenintari cu demisia sau retragerea de la guvernare.
Daca aceste lucruri nu ar afecta decat partidele si liderii lor, mai treaca-mearga. Dar instabilitatea scenei politice ne loveste pe toti intr-un fel sau altul. Iar cel mai greu incercati sunt tocmai cei de care depinde, pana la urma, intreaga societate romaneasca. “Domeniul economic, care joaca un rol fundamental in viata unei tari, a fost cel mai serios lipsit de o viziune clara, stabila si aplicata consecvent. Incoerenta de la nivelul Codului fiscal a pus in dificultate in principal, planurile de afaceri, dar a afectat chiar si strategiile individuale”, crede Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia.
si directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca modificarea permanenta a Codului fiscal are efecte negative asupra intreprinzatorilor. “Ministrul finantelor recunoaste ca nu are o strategie stabila si spune ca schimbarile au drept scop prinderea evazionistilor. Dar, avand in vedere ca cea mai mare evaziune se face in domeniul petrolului si al alcoolului, poate ar fi bine sa reduca numarul antrepozitelor fiscale la un nivel pe care sa-l poata tine sub control decat sa-i zapaceasca pe toti oamenii de afaceri”, spune el.
Membrii AOAR au probleme si cu Banca Nationala. Ei sunt nemultumiti ca nu li se ofera previziuni credibile asupra ratei de schimb valutar, asupra ratei inflatiei, ca nu mai au acces decat foarte greu la credite in valuta sau ca imprumuturile in lei au inca dobanzi cu doua cifre. si preturile de transfer constituie un motiv de conflict intre lumea afacerilor si autoritati. “Autoritatile fiscale nu inteleg, deseori, principiile acestora. Uneori, exista dificultati in stabilirea preturilor comparabile in Romania. In proiectul Codului fiscal, exista o singura referire la metodologia preturilor de transfer, la articolul 11”, explica Raymond Breden, director in Departamentul Taxe si Impozite din cadrul KPMG Romania.
Iar criticile nu se opresc aici. Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, crede ca politica economica este inconsistenta si inconsecventa. “A produs tulburari in buget, si acest lucru se va intampla si in 2006. Apoi, prin impozitul de 16% va fi realmente amputat sistemul bancar, scutirea de TVA la importul de energie si gaz va favoriza anumiti afaceristi, la fel ca si acciza minimala la tutun, care este o masura profund neconcurentiala”, spune el.
Dar nu numai mediul de afaceri este influentat negativ. si procesul de integrare in Uniunea Europeana ar putea avea, la randul lui, de suferit daca politicienii nu reusesc sa treaca peste neintelegeri si orgolii. Conform site-urilor celor doua camere, la mijlocul lunii noiembrie, la Senat existau 242 de propuneri legislative si proiecte de lege inregistrate, dar netrimise inca la comisii, desi cel mai vechi fusese depus in 2003, iar la Camera Deputatilor erau 226 de initiative care nu intrasera inca in procesul legislativ.
Insa, pana la urma, exista leac pentru instabilitatea si imprevizibilitatea care ii afecteaza, intr-un grad sau altul, pe toti cetatenii Romaniei? Potrivit specialistilor, nu, cel putin atat timp cat vom avea de-a face cu instabilitatea si insuficienta definire a rolului institutiilor statului. “si in aceasta guvernare, utilizarea ordonantelor de urgenta a ajuns la un nivel asemanator celui atins de regimul social-democrat. Asta inseamna, pe de o parte, ca este afectata grav credibilitatea Parlamentului, iar pe de alta, ca un act normativ insuficient dezbatut are mult mai multe sanse sa creeze in societate o stare de nesiguranta si sa fie in contradictie cu unele aspecte ale realitatii”, spune Cristian Parvulescu.
In opinia sa, un prim pas spre rezolvarea problemelor ar fi ca cele aproape 15 proiecte de lege privind reforma sistemului electoral care stau in asteptare la Parlament sa fie luate in discutie. “Daca vrem institutii stabile si previzibile, dincolo de jocul politic, avem nevoie de un sistem electoral revizuit”, considera presedintele Pro Democratia.
Cristian Parvan crede ca, mult inainte sa se ajunga la reforma in lant a politicii romanesti, companiile autohtone vor reactiona si se vor adapta la realitate. “Mediul de afaceri nu poate face greva, nu poate bloca transportul, nu poate ingheta anul scolar. Insa mediul de afaceri isi poate schimba conduita, poate infiinta firme off shore, de exemplu, si, in general, se poate juca si el cu guvernantii asa cum se joaca si acestia cu el”, declara directorul executiv al AOAR. si businessmenii vor avea motive sa-si modifice atitudinea fata de stat, caci, din semnalele venite din interiorul coalitiei se poate trage lesne concluzia ca “pacea” recent instaurata este fragila si fara prea mari sperante de viata lunga.
“Mediul de afaceri isi poate schimba conduita si se poate juca si el cu guvernantii, asa cum se joaca si acestia cu el.”
Cristian Parvan,
directorul executiv al AOAR
SCURTA CRONOLOGIE A UNUI AN TENSIONAT
• La inceputul anului, au izbucnit primul scandal legat de majorarea anumitor impozite.
• Urmeaza criza ostaticilor din Irak, exploatata in scop politic de mai toate partidele.
• Obsesia pentru alegeri anticipate a lui Traian Basescu duce la demisia anuntata si apoi retrasa a premierului Popescu-Tariceanu. Vin, in scurt timp, acuzatiile Cotroceniului: primul-ministru este influentat de anumite grupuri de interese.
• Mona Musca isi da demisia din Guvern, iar la putina vreme, are loc o remaniere guvernamentala destul de disputata. Criza din sanatate continua, totusi, urmata, in scurt timp, de criza din invatamant, punctata de demisia ministrului Mircea Miclea.
• Toamna este dedicata grevelor, incercarilor de a-i inlocui pe presedintii celor doua camere, dar si scandalului avand-o in centru pe Elena Udrea.