Covid XEC va ajunge și în România

Un nou hibrid al subvariantelor Omicron, cunoscut sub numele de Covid XEC, a fost raportat pentru prima dată în Germania și s-a răspândit rapid în alte țări europene precum:

  • Marea Britanie
  • Danemarca
  • Franța
  • Irlanda
  • Suedia
  • Italia
  • și Spania

Epidemiologii avertizează că este doar o chestiune de timp până când această tulpină va fi detectată și în România.

Medicul epidemiolog Alexandru Coman a subliniat că apariția acestei noi variante este inevitabilă, în special datorită mobilității crescute a oamenilor.

„În curând, vom auzi despre el și În România. Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul.

Coman a remarcat că deși virusul se răspândește, mulți oameni nu se mai testează, mai ales pentru că simptomele sunt de obicei ușoare și similare cu cele ale unei răceli comune. Această tendință de a nu merge la medic pentru testare contribuie la o subraportare a cazurilor de infecție.

 „Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”, a spus Coman.

Omicron BA.5
SURSA FOTO: Dreamstime

Covid XEC – contagios, dar nu foarte agresiv

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului „Matei Balș” din București, a confirmat că simptomele ușoare ale acestei variante nu determină oamenii să solicite testare

„În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”, spune Adrian Marinescu.

Deși răspândirea virusului este rapidă, specialiștii nu consideră că varianta Covid XEC ar trebui să provoace panică în acest moment.

„Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.  Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”, a mai precizat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Risc crescut în sezonul rece

Totuși, medicii avertizează că odată cu sezonul rece și debutul altor infecții respiratorii, cum ar fi gripa, impactul ar putea fi mai semnificativ.

Combinația dintre Covid XEC și alte infecții respiratorii ar putea supune sistemul sanitar la o presiune crescută, în special în rândul categoriilor vulnerabile.

omicron
SURSA FOTO: Dreamstime

Medicii emit un avertisment cu privire la XEC Covid

Britanicii se pregătesc pentru o triplă amenințare în această iarnă, pe măsură ce noua variantă XEC a Covid-19 înregistrează o creștere a numărului de cazuri, care coincide cu o rată scăzută de vaccinare antigripală și cu o creștere a infecțiilor cu virusul respirator sincițial (RSV).

Simptomele acestor boli pot părea similare la prima vedere. Cu toate acestea, un studiu realizat de Universitatea din California de Sud a identificat secvența exactă în care apar de obicei simptomele Covid-19, ceea ce ar putea ajuta persoanele să distingă între noua variantă și alte amenințări respiratorii în timpul lunilor reci, informează Surrey Live.

Experții Healthline i-au sfătuit pe cei care prezintă aceste simptome în ordinea identificată să se testeze pentru Covid-19 și să se autoizoleze. Dr. Robert Glatter a vorbit pentru publicație despre modul în care progresia gripei diferă:

„Pacienții cu gripă sezonieră au dezvoltat mai frecvent o tuse înainte de apariția febrei”.