Când ar putea Rusia să atace NATO?

Bruno Kahl, directorul Serviciului de Informații Externe al Germaniei, consideră că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze un atac asupra teritoriului NATO în următorii șase ani.

Bruno Kahl a afirmat, în timpul audierilor din comisia parlamentară de control a Bundestagului, că până la sfârșitul acestui deceniu, trupele ruse vor fi capabile să atace NATO.

„Kremlinul consideră Germania drept un inamic”, a spus el, menționând că Germania este a doua țară ca mărime care sprijină Ucraina în fața invaziei ruse.

„Suntem în conflict direct cu Rusia”, a mai spus acesta, potrivit Ukrainska Pravda.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Germaniei a mai subliniat că președintele rus Vladimir Putin nu este preocupat doar de situația din Ucraina, ci și de „crearea efectivă a unei noi ordini mondiale”. De asemenea, el a remarcat că serviciile de informații ruse își utilizează din ce în ce mai agresiv toate resursele, „fără nicio remușcare”.

„O nouă escaladare a situației este puțin probabilă”, a mai spus el, subliniind că politicienii trebuie să ofere serviciilor de securitate germane resursele necesare și autoritatea pentru a contracara pericolele.

Vladimir Putin ar urmări să stabilească o nouă ordine mondială

Vladimir Putin
Vladimir Putin / SURSA FOTO: kremlin.ru

Bruno Kahl a afirmat că obiectivul final al președintelui rus Vladimir Putin este de a „împinge SUA în afara Europei” și de a restabili granițele NATO așa cum erau la sfârșitul anilor 1990. Astfel, Putin ar dori să creeze o „sferă de influență rusă” și să stabilească o „nouă ordine mondială”.

Thomas Haldewang, directorul Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, agenția internă de informații a Germaniei, a afirmat că agenția sa a observat un comportament tot mai agresiv din partea serviciilor de informații ruse. Potrivit acestuia, activitățile de spionaj și sabotaj din partea actorilor ruși în Germania au crescut atât în intensitate, cât și în complexitate, Rusia fiind dispusă să pună în pericol vieți omenești, relatează Politico.

Putin nu ar fi deschis la un dialog cu cancelarul german Olaf Scholz

Amintim că recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat la o declarație făcută vineri de șefa diplomației germane, care a susținut că Vladimir Putin nu este interesat să discute la telefon cu cancelarul Germaniei.

Peskov a afirmat duminică, 13 octombrie, că președintele rus este dispus să dialogheze cu cancelarul german Olaf Scholz, conform DPA. De asemenea, el a menționat că, până în prezent, nu au fost făcute propuneri din partea Germaniei pentru o discuție telefonică. Mai multe puteți citi aici.