Când va fi extrădat Prințul Paul. Alina Gorghiu: Instanța se va pronunța dacă îl vor preda și în ce condiții

Prinţul Paul Phillipe al României

Prinţul Paul Phillipe al României/SURSA FOTO:stirileprotv.ro

Ministrul Justiției a declarat că Prințul Paul, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, ar putea fi extrădat în curând. Instanța din Malta se va pronunța pe 31 iulie în acest sens.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a oferit mai multe explicații despre situația în care se află Prințul Paul. Instanța din Malta va hotărî pe 31 iulie dacă Paul-Philippe al României va fi extrădat în țară.

Alina Gorghiu prezintă situația în care se află Prințul Paul

Amintim că Paul-Philippe al României este condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

Alina Gorghiu a explicat că a fost ridicată problema condițiilor din penitenciare. Totodată, ea susține că autoritățile române au fost disponibile și deschise.

Astfel, ea a spus și că se oferă să meargă „oriunde” dacă orice instanță „vrea să afle condițiile din penitenciare”.

„Ce pot să vă spun de prințul Paul, pronunțarea va fi pe 31 iulie, la sfârșitul lunii instanța se va pronunța dacă îl vor preda și în ce condiții. Eu sunt un om care crede că fiecare dosar trebuie să merite efortul instituțiilor statului.

Se ridica problema condițiilor din penitenciare și am fost disponibili și deschiși. Dacă instanța de oriunde vrea să afle condițiile din penitenciare, sunt disponibilă să merg oriunde să explic”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Sursa foto: Arhiva companiei

Legea care îi obligă pe condamnații fugari să-și achite costurile pentru aducerea în țară a fost promulgată

Ministrul Justiției a amintit și de faptul că legea care îi obligă pe condamnații fugari să-și achite costurile pentru aducerea în țară a fost deja promulgată.

„În 7 iunie a intrat în vigoare legea fugarului care spune că dacă ai bani să fugi, când te întorci în statul român scoți tu banii din buzunar. Sunt deja 50 de fugari care se vor supune rigorilor legii.

Vor executa pedeapsa în România și de la care vom lua aceste resurse. Cu privire la fugari, sunt deja vreo 900 de garanții pe care conducerea le-a depus”, a mai adăugat Alina Gorghiu.

Decizia din Malta poate fi atacată

Dosarul a avut miercuri termen la Curtea Constituțională din Malta. Cauza se concentrează pe presupusele încălcări ale drepturilor omului din cauza condițiilor din penitenciarele din România.

Administrația Națională a Penitenciarelor a participat la proces ca martor, oferind detalii despre condițiile actuale din penitenciare.

Totodată, Alina Gorghiu a susținut că în ultimii ani s-au făcut îmbunătățiri semnificative în sistemul penitenciar românesc. Conform declarațiilor sale, România nu a mai întâmpinat refuzuri în ceea ce privește predările din cauza condițiilor din penitenciare.

Gorghiu a susținut și că penitenciarele din România respectă standardele impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), asigurând că drepturile omului nu sunt încălcate.