Când va fi finalizată biserica Sagrada Familia. De ce sunt nemulțumiți locuitorii Barcelonei

Barcelona, Spania

SURSA FOTO: Dreamstime

Biserica Sagrada Familia din Barcelona va fi finalizată în 2026, când se împlinesc 144 de ani de când a fost pusă piatra de temelie. Este anul care coincide cu centenarul morții lui Antonio Gaudi, arhitectul impresionantei construcții.

Deocamdată, minunea arhitecturală care atrage, annual, milioane de turiști din întreaga lume a organizat o slujbă priveghere în sâmbăta Paștelui catolic.

Sagrada Familia, o minune a arhitecturii și a artei

Sagrada Familia a fost întotdeauna o minune a arhitecturii și a artei. Construirea celebrei biserici a început în 1882, iar în următorii 142 de ani s-a aflat în construcție, cu pauze în timpul Războiului Civil spaniol din anii 1930 și în timpul pandemiei.

În sâmbăta Paștelui catolic, biserica a organizat o slujbă de priveghere, oficiată de Javier Vilanova, episcopul Barcelonei.

Ar urma să devină cea mai înaltă biserică din lume când turlele sale vor fi finalizate

De-a lungul deceniilor, proiectul arhitectului Antonio Gaudi a trecut prin războaie și dificultăți financiare. În 1882, când au început lucrările la biserica Sagrada Familia, locul era un teren agricol. De atunci, orașul spaniol s-a dezvoltat în jurul creației lui Antonio Gaudi, însă clădirea nu a fost finalizată.

După data oficială a finalizării, 2026, urmează mai multe lucrări la sculpturi, podoabe interioare și o scară, a informat Arch Daily.

Ar urma să devină cea mai înaltă biserică din lume atunci când turlele sale vor fi finalizate, scrie scrippsnews.com.

Scandalul evacuărilor

Aproximativ 1.000 de case și întreprinderi ar putea fi relocate pentru ca lucrările să continue.

După cum a raportat Euronews, rezidenții ar fi intentat deja procese, pe fondul evacuărilor planificate.

Salvador Barroso, un avocat care lucrează cu Asociația pentru cei afectați de Sagrada Familia, a declarat:

„Nu este vina lui Gaudí, dar va afecta viața a aproximativ 3.000 de oameni care locuiesc în apropierea ei de peste 30 de ani sau mai mult.”

De asemenea, primarul Barcelonei, Ada Colau, a pledat pentru oprirea oricăror evacuari.

Legendarul arhitect spaniol Antonio Gaudi a proiectat biserica romano-catolică, cunoscută pentru forma sa organică. Gaudi a preluat conducerea lucrărilor în 1883 ca arhitect șef și a lucrat la proiect până la sfârșitul vieții sale.

Potrivit Arch Daily, aproape 5 milioane de vizitatori vin să admire proiectul și să-i ofere o contribuție financiară pentru a-l menține.

Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu

Biserica Sagrada Familia are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos.

Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu. Biserica are trei fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest).

Fațada Nașterii celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus.

Fațada Patimii este denumita așa dupa Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul si moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe aceasta fațadă.

Ca si celelalte fațade, are trei intrări, care reprezintă mila, speranța si credința, și 4 turnuri.

Fațada Gloriei este principala fațadă. Aici va fi intrarea principală în celebra biserică, atunci cand va fi complet terminată. Se numește așa pentru că sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma.

Ca și celelalte fațade are trei intrări, una principală și două laterale, dar si o galerie exterioară, cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.