Când s-ar putea încheia faza acută a pandemiei de COVID? OMS a spus clar: E prea devreme să tragem concluzii
Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat în cursul zilei de miercuri că faza acută a pandemiei de coronavirus ar putea să se încheie anul viitor.
Epidemiologul irlandez a vorbit și despre tulpina Omicron, despre care spune că este prea devreme să se tragă concluzii cu privire la severitatea ei, în conteztul în care aceasta nu se răspândește la scară mai largă în rândul celor în vârstă.
Directorul OMS avertizează și el cu privire la ce va urma
Tedros Adhanom Ghebreyesus a susținut o conferință de presă miercuri în care a declarat că este îngrijorat cu privire la varianta Omicron, subliniind, de asemenea, că este posibil să ne confruntăm cu un nou val de cazuri.
„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, spune acesta.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a adăugat că este îngrijorat din cauza tulpinii Omicron, despre care spune că este foarte transmisibilă.
”Sunt foarte îngrijorat că Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a declarat directorul OMS.
Apel la distribuirea corectă a vaccinurilor
De asemenea, acesta a făcut din nou un apel pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor pentru ca dozele să ajungă și în țările sărace. Directorul OMS spune că națiunile sărace pot rămâne fără vaccinuri din cauza națiunilor mai bogate care pun accent pe vaccinarea cu cea de-a treia doză.
Tedros Adhanom Ghebreyesus este de părere că fiecare țară ar trebui să vaccineze 70% din populație până la jumătatea anului 2022 pentru a putea opri faza acută a pandemiei.
Adriana Pistol: Vaccinarea este o metodă de prevenire
În România, autoritățile fac din nou apel la oameni să se vaccineze. Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron.
„Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall.
Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe”, a spus Pistol.