Când va fi gata Autostrada Litoralului? CNAIR a avizat studiul de fezabilitate

CNAIR

SURSĂ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat studiul de fezabilitate pentru Alternativa Techirghiol, cunoscută și ca „Autostrada Litoralului”.

Așadar, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat studiul de fezabilitate pentru „Autostrada Litoralului”. Aceasta va fi un drum de mare viteză, care va porni de pe A4.

CNAIR a avizat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Litoralului

De asemenea, va lega stațiunile Eforie, Techirghiol, Tuzla, 23 August și Costinești. Drumul se va opri undeva în dreptul stațiunii Olimp. Astfel, turiștii care vor dori să meargă către Mangalia sau Vama Veche, vor avea la dispoziție DN39.

Amintim că drumul va fi un ajutor binevenit, în contextul în care șoferii pierd în trafic ore în șir, între Eforie și Costinești. În mod normal, timpul parcurs ar trebui să fie de doar 20 de minute.

Rămâne de văzut când vor fi derulate lucrările pentru autostradă. În teorie, acestea ar trebui să dureze 36 de luni. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală se ridică la suma de 4,8 miliarde de lei.

S-a deschis circulația pe primul lot din Autostrada de Centură a Capitalei (A0)

În altă ordine de idei, amintim că s-a deschis circulația pe primul lot din Autostrada de Centură a Capitalei (A0). Astfel, șoferii pot călători aproximativ 10 km din totalul de 19 km construiți ai A0 Nord, situat între DN1 și A3.

Odată ce legătura cu lotul 3 va fi finalizată, se va putea circula pe un traseu de 21 km între DN1 și DN2, începând cu anul viitor. Costul construcției celor 19 km s-a ridicat la 831,92 milioane de lei (fără TVA). A fost completată cu șapte luni înainte de termenul contractual. Asociația de constructori români a demarat lucrările în august 2022. Are termen de finalizare iunie 2024.

O altă porțiune a autostrăzii A0 va fi deschisă traficului în decembrie 2023. Abia atunci când se va intersecta cu A1 și A2, șoferii vor scăpa de congestia care se formează la intrarea și ieșirea din Capitală.

Anterior, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat semnarea Acordului de Mediu pentru proiectul Autostrada Pașcani-Suceava, cunoscut sub numele de „Drumul Siretului”.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. este beneficiarul acestei inițiative, care va avea o lungime totală de 62 de kilometri, traversând teritoriile a 13 unități administrativ-teritoriale și vecinătatea a 30 de arii naturale protejate de interes național și comunitar. Viteza maximă de circulație pe această viitoare autostradă va fi de 120 km/h.