„În domeniul energiei electrice din cadrul companiei, anul 2020 este un an de tranziție de la centrala veche la centrala nouă. S-a decalat data de punere în funcțiune a centralei noi și se estimează începerea producției cu centrala nouă în luna iunie a anului 2021”, este scris în propunerea de modificae a bugetului Romgaz.
Centrala electrică pe gaze în ciclu combinat de la Iernut trebuia să fie finalizată în acest an
Trebuie menționat că respectiva centrală electrică pe gaze trebuia să fie finalizată în acest an, însă termenul nu a putut fi respectat.
„Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a transmis directorul general al companiei, Adrian Volintiru.
Conform acestuia, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului, o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114, care a crescut salariile din construcții.
„Au necazuri cu subcontractorii lor”, a explicat Adrian Volintiru.
Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW.
Valorea proiectului este de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.
De asemenea, managementul Romgaz a pus în funcțiune un grup de 200 MW de la vechea centrală de la Iernut, după cheltuieli suplimentare pentru ca unitatea să se conformeze tuturor normelor de mediu. Conform Romgaz, compania va avea funcționali, în această iarnă, circa 260 MW ai centralei vechi.
„În bugetul anterior era prevăzută oprirea centralei vechi și efectuarea lucrărilor pentru punerea în funcțiune a centralei noi. Dar, ca urmare a decalării termenului de punere în funcțiune a centralei noi, s-a continuat producerea energiei pe baza centralei existente, ceea ce a dus la creșterea veniturilor din producere energie electrică au 12,1%”, este scris în raportul Romgaz.