Sorin Grindeanu: Podul de la Ungheni, investiție strategică

Sorin Grindeanu a afirmat că podul de la Ungheni va trebui finalizat în termen de 18 luni, iar în toamna viitoare va fi circulabil.

„Sunt oameni din Iaşi şi din judeţele din Moldova, care fac o presiune, în sensul bun al cuvântului, la Ministerul Transporturilor, să finalizăm A8, care nu se duce doar până la Paşcani în judeţul Iaşi, ci e important să treacă şi Carpaţii. Avem încă patru poduri între România şi Republica Moldova pentru care se fac acum studiile de fezabilitate. La anul vor intra în execuţie”, a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.

Prezent la evenimentul de lansare a lucrărilor, vicepremierul Marian Neacşu a susținut că podul de la Ungheni reprezintă calea Republicii Moldova, prin România, către Europa și a subliniat că bunăstarea țării vecine depinde de dezvoltarea infrastructurii.

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a numit evenimentul unul istoric și a declarat că actuala generație are datoria de a construi un „pod de piatră”.

„Cu 35 de ani în urmă înaintaşii noştri au făcut un pod de flori, au dat jos sârma ghimpată de la Prut, dar generaţiei noastre îi revine obligaţia să construiască podul de piatră. Vom sta cu ochii pe dumneavoastră, iar dacă aveţi nevoie de ajutor venim şi noi cu lopeţile”, a declarat Igor Grosu.

La eveniment a participat și Crin Antonescu, candidatul Alianţei Electorale „România Înainte”.

Proiectul prevede construcția unui pod de 261,20 metri lungime, cu două benzi pe sens și trotuare, dintre care 130,60 metri pe teritoriul României. Durata totală a contractului este de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar finanțarea, în valoare de peste 151,68 milioane lei, este asigurată prin fonduri europene nerambursabile.

„Podul de flori” va lega localitatea Zagarancea din raionul Ungheni, Republica Moldova, de comuna Golăeşti, județul Iași. Acesta este primul pod rutier construit peste Prut în ultimele șase decenii.

Sâmbătă, un tren special a plecat din Gara Iaşi către Ungheni, având la bord sute de oameni, inclusiv oficiali români precum vicepremierul Marian Neacşu, miniștrii Mircea Fechet și Sebastian Burduja, secretari de stat și lideri politici locali.

Problemele persistă la podul suspendat de la Brăila

În paralel, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în vara anului 2023, a intrat din nou în reparații, traficul desfășurându-se pe o singură bandă până la începutul lunii iunie.

Este a cincea intervenție asupra asfaltului de la inaugurare, o statistică îngrijorătoare având în vedere vechimea de mai puțin de un an a construcției. Lucrările actuale vizează sensul Brăila – Tulcea, unde stratul de asfalt este îndepărtat atât mecanic, cât și manual, pentru a proteja folia specială de sub tablierul metalic.

Noua mixtură bituminoasă, testată în Italia, ar trebui să asigure o rezistență sporită la traficul intens și la variațiile de temperatură. Totuși, metoda manuală de decopertare va prelungi durata lucrărilor, estimându-se că traficul va reveni la normal abia în prima decadă a lunii iunie.

Podul peste Dunăre de la Brăila, supranumit „Golden Gate de România”, a fost inaugurat pe 6 iulie 2023. De atunci, a fost afectat de mai multe probleme: șuruburi slăbite, tasarea porțiunii de acces de pe malul brăilean și deteriorarea repetată a asfaltului.

În prezent, podul nu a fost încă recepționat oficial din cauza acestor probleme și a întârzierii finalizării drumului de legătură de pe malul tulcean.

Cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, podul oferă șoferilor o alternativă la traversarea Dunării cu bacul și reprezintă ultimul pod înainte de vărsarea fluviului în Marea Neagră.