Când va fi înlăturată starea de alertă
În cadrul conferinței de la Palatul Victoria, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că este vorba despre o legislație amplă în ceea ce privește personalul medical angajat în timpul stării de alertă.
”Aici este o chestiune mai amplă pentru că starea de alertă prevede o legislație destul de amplă care reprezintă fundamentul acțiunilor care se desfășoară în acest moment. Atunci cred că trebuie privite separat aceste două idei – necesitatea și posibilitatea de a veni cu anumite restricții și nevoia de a găsi un cadru legal care să suplinească al un moment dat transferul de funcțiune”, a declarat Andrei Baciu, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, unde a participat alături de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat și de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel național, medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Se va discuta înlăturarea stării de alertă
După declarațiile făcute de Andrei Baciu, șeful DSU a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește starea de alertă. Oficialul a precizat că starea de alertă joacă un rol important în ceea ce privește luarea măsurilor de către autoritățile statului, și că fără această stare nu s-ar putea lua măsurile respective.
”Dacă există și circulă virusul, normal că anumite măsuri din interioriul spitatelelor vor rămâne pentru separarea, pentru limitarea infectării în interitorul spitalului, la UPU (…) cu siguranță spitalele vor rămâne cu anumite măsuri de protecție cum le-au avut până acum. Starea de alertă se va discuta, se va decide la nivelul CNSU-ului când încetează și când nu mai este nevoie să o prelungim.
Starea de alertă, ca să înțeleagă populația, ne ajută foarte mult la anumite măsuri și anume: detașările (putem să le facem în forma în care o facem acum numai pentru că este stare de alertă) și personalul care este angajat (în secunda în care încetează starea de alertă sunt două soluții, fie se găsește o metodă pentru a rămâne mai departe printr-o formă sau alta, fie ca acest personal – mi se pare că există un timp limită de 30 sau 60 de zile, după care contractul acestor persoane va trebui desfăcut”, spune șeful DSU.
Ulterior, Raed Arafat a mai adăugat că starea de alertă nu prevede doar purtarea măștii și aplicarea unor măsuri, reiterând că înlăturarea ei se va face în urma unei ședințe a CNSU și doar atunci când va fi momentul.
”(…) starea de alertă nu înseamnă numai purtarea măștii și aplicarea unor măsuri. Starea de alertă ne permite să luăm niște măsuri care vin în sprijinul sectorului sanitar, dar care probabil, cu încetarea ei, nu vom mai putea aplica aceste măsuri”, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.