Când va fi introdus Certificatul COVID la locul de muncă
Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a susținut o declarație de presă de la Palatul Victoria, la care a participat și șeful DSU, Raed Arafat. Ministrul a fost întrebat când ar veni soluţia legislativă privind certificatul COVID şi dacă va fi o ordonanţă de urgenţă sau o lege, întrebare la care Alexandru Rafila a spus că se va decide dacă soluția se va da din partea Guvernului sau va ajunge direct în Parlament.
„Oricum, şi o soluţie a Guvernului tot în Parlament ajunge până la urmă. Noi trebuie să creăm cadrul, să nu legăm soluţia legislativă de introducere, introducerea, pe baza unui altgoritm, aşa cum v-am spus, dar soluţia legislativă ar trebui să fie luată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la finele acestui an. (…) Rămâne să discutăm cu toate instituţiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat şi în cadrul Coaliţiei, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgenţe de sănătate publică şi să creăm un mecanism transparent şi predictibil şi cunoscut de utilizare a acestui certificat COVID, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, a declarat Rafila.
Pe de altă parte, Alexandru Rafila a vorbit și despre dezactivarea certificatului covid, despre care spune că ar urma să aibă o dublă cheie de control.
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a declarat Rafila.
Angajații care nu se vaccinează nu vor fi dați afară
Într-o altă ordine de idei, ministrul Sănătății a fost întrebat de către jurnaliștii prezenți dacă vor exista cazuri de angajaţi daţi afară după introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă. Alexandru Rafila a declarat că nu a discutat despre acest aspect, subliniind că introducerea certificatului COVID la locul de muncă nu dorește să împiedice dreptul la muncă, ci să frâneze creșterea rapidă a numărului de cazuri.
„O să încercăm să găsim o soluţie. Eu v-am spus un principiu în momentul de faţă, dumneavoastră, deja, mă întrebaţi nişte detalii tehnice, nu am ce să vă răspund, pentru că nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a declarat el.
Totodată, Alexandru Rafila a spus că personalul medical nu va fi suspendat în vreun fel.
”Aici, noi acţionăm ca şi Guvern al României, nu vreau să vă spun punctul de vedere al PSD, vă spun punctul meu de vedere, ca şi profesionist în sănătate, nu este potrivit, mai ales când discutăm de urgenţe de sănătate publică să pui în discuţie suspendarea personalului medical”, a completat ministrul Sănătăţii.