Liderii Opoziţiei vor ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să fie depusă în Parlament miercuri, 12 decembrie.
De altfel, la sfârșitul lunii noiembrie, PNL a anunțat, prin vocea lui Ludovic Orban că termenul limită pentru depunerea de către Opoziţie a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului este 12 decembrie. „Deci, ca termen limită, 10-12 decembrie va fi depunerea moţiunii. Sigur că vom continua discuţiile, încercăm să convingem cât mai mulţi parlamentari să susţină moţiunea de cenzură”, a precizat, atunci, Orban. Preşedintele PNL a reafirmat faptul că pentru reuşita moţiunii este necesar ca aceasta să fie votată de 67 de parlamentari în plus faţă de cei din Opoziţie şi că parlamentarii PSD sunt greu de convins în condiţiile în care li se oferă diferite „avantaje”.
Din acel moment, au început să se facă calculele pentru a se vedea dacă un asemenea demers are sorți de izbândă. Opoziția a susținut că se bazează pe voturile unor parlamentari PSD nemulțumiți dar și ale celor de la UDMR, cu care s-ar afla în negocieri. În schimb, fostul președinte PSD, Victor Ponta, care conduce acum formațiunea Pro România, a susținut că nu va vota în favoarea debarcării Guvernului, dacă în locul cabinetului condus de Viorica Dăncilă ar veni unul condus de Ludovic Orban.
În replică, preşedintele Senatului, Calin Popescu Tăriceanu a declarat că moţiunea de cenzură nu are nicio şanşă ca să treacă prin Parlament deoarece opoziţiei îi lipsesc cel puţin 50 de voturi. „Socotelile pentru moţiunea de cenzură sunt foarte simple. Dacă numărăm voturile opoziţiei, le lipsesc cel puţin 50 de voturi. Nu are nicio şansă o moţiune de cenzură să treacă în acest moment”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.