România, tot mai aproape de aderarea deplină la spațiul Schengen

Miercuri și joi, Cătălin Predoiu a susținut, în cadrul reuniunii ministeriale a Forumului Salzburg, obiectivul României de a adera pe deplin la spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, în acest an.

Ministrul a afirmat că a obținut un răspuns favorabil și sprijin atât în discuțiile informale din cadrul Forumului, cât și în ședința plenară. Acesta a adăugat că lucrurile evoluează bine, dar că echipa rămâne concentrată atât pe activitatea de protejare a frontierelor, cât și pe acțiunile diplomatice multilaterale, bilaterale, formale și informale.

„Forumul Salzburg este un important format de lucru şi cooperare în Europa Centrală şi de Est pentru securizarea frontierelor, combaterea traficului de migranţi, de droguri şi a crimei organizate. Am prezentat rezultatele României şi am discutat despre creşterea cooperării între poliţiile naţionale. Am avut mai multe discuţii bilaterale cu statele membre prezente.

Am folosit prilejul pentru a continua promovarea obiectivului României de a intra complet în Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, în 2024. Am obţinut un răspuns pozitiv şi sprijin atât în discuţiile informale din cadrul Forumului, cât şi în şedinţa plenară. Lucrurile merg bine, dar rămânem concentraţi atât pe munca din teren pentru protejarea frontierelor, cât şi pe zona de acţiune diplomatică multilaterală, bilaterală, formală şi informală”, a declarat el, citat într-un comunicat al Ministrului Afacerilor Interne.

Cătălin Predoiu a subliniat abordarea României în combaterea traficului de migranți, evidențiind rezultatele obținute în securizarea frontierelor și gestionarea migrației prin intensificarea cooperării cu vecinii, partenerii regionali și instituțiile europene. Implementarea unui proiect-pilot alături de Comisia Europeană și agențiile UE, în colaborare cu partenerii sârbi, a dus la o scădere semnificativă a tentativelor de trecere ilegală a frontierei româno-sârbe, se arată în comunicatul emis.

schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Ruta Balcanilor de Vest, cea mai mare scădere a detectărilor dintre toate rutele migratorii

Datele Frontex arată că în primele nouă luni din 2024, ruta Balcanilor de Vest a înregistrat cea mai mare scădere a detectărilor dintre toate rutele migratorii, cu o reducere de 79%.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) afirmă că acțiunile României au consolidat rolul țării ca furnizor de securitate regională. Predoiu a subliniat că infracționalitatea organizată, în special traficul de persoane și traficul de droguri, reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru statele membre, subliniind necesitatea intensificării cooperării între UE, statele membre și agențiile europene pentru a dezvolta noi metode de combatere a acesteia.

Investigațiile ar trebui să devină o practică standard

În comunicat se mai precizează că investigațiile financiare ar trebui să devină o practică standard pentru agențiile de aplicare a legii, cu scopul de a priva rețelele criminale de câștigurile ilicite. Recuperarea activelor este considerată un instrument eficient în combaterea infracționalității financiare și a crimei organizate în general. Totodată, se evidențiază rolul crucial al Europol în aceste eforturi.

Predoiu a abordat și problema progresului tehnologic, subliniind că, deși acesta aduce beneficii, utilizarea sa de către infractori creează riscuri pentru securitatea internă. El a pledat pentru investiții în pregătirea polițiștilor și echiparea agențiilor de aplicare a legii cu tehnologii moderne, care să sprijine activitatea polițienească. Din perspectiva sa, realizarea unor produse analitice de calitate ar trebui să devină o prioritate pentru state și să constituie un punct central al colaborării cu agențiile UE.

România ocupă un loc fruntaș în implicarea în echipe comune de anchetă europene dedicate combaterii traficului de migranți. În cadrul reuniunii ministeriale, a fost adoptată o Declarație comună care susține continuarea cooperării între statele membre pe subiectele discutate și de interes comun.