Când își vor primi românii pensiile mărite în 2024
Recalculare pensii. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a reamintit tuturor că au fost respectate angajamentele față de pensionari. Legea a fost finalizată pe 20 noiembrie și adoptată de Parlamentul României în aceeași zi. Legea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial pe 4 decembrie. Normele necesare au fost adoptate de Guvernul României până la 28 februarie.
CNPP dispune deja de fondurile necesare pentru achiziționarea softului. Guvernul României a aprobat recent majorarea limitelor de credite de angajament pentru finanțarea acestui program. În conformitate cu contractul de mentenanță pe care CNPP îl are cu un prestator, se va introduce un nou modul al programului de pensii pentru recalcularea tuturor pensiilor.
Începând cu septembrie 2024, românii vor primi pensiile recalculate. Începând din 2021, a fost demarat procesul de digitizare și reevaluare a dosarelor de pensii. Peste 95% dintre datele referitoare la aceste dosare sunt deja înregistrate în sistem.
Contractul pentru implementarea noului modul va fi semnat săptămâna următoare, după care va începe recalcularea efectivă. A prognozat că primele decizii vor fi emise începând cu sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Obiectivul este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate și trimise beneficiarilor, astfel încât, începând cu luna septembrie, aceștia să își primească pensiile recalculate.
„În noile decizii vor avea toate elementele care țin de totalul punctelor acumulate potrivit noii legii. Punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Estimarea e că peste trei milioane de pensionari vor primi pensii mai mari. Noua lege nu se adresează numai celor care sunt pensionari, ci și celor care urmează să se pensioneze și vine cu elemente noi care răsplătesc munca și încurajează perioade mai lungi de cotizare.
Pe legea noua se iau în calcul toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale. Se obțin puncte de stabilitate pentru perioadele peste 25 de ani, dar avem și punctele acordate datorită studiile făcute la zi, perioada de universitate, de master, de doctorat, dacă sunt făcute la zi și nu s-a lucrat în acea perioadă, respectiv puncte suplimentare pentru perioada de șomaj, armata, prizonierat politic”, a zis ea pentru România TV.
S-ar putea amâna recalcularea pensiilor?
Întrebată despre posibilitatea amânării recalculării pensiilor, Simona Bucura Oprescu a zis că ea și colegii ei vor depune toate eforturile necesare pentru ca procesul să decurgă fără probleme și pentru ca pensionarii să primească deciziile de recalculare la timp.
„Încă de când am plecat la acest drum au fost mulți care s-au îndoit de capacitatea noastră administrativă funcțională de a veni cu o reformă atât de importantă într-un timp atât de scurt. Am livrat întotdeauna la termen, ne-am mobilizat și la fel vom face și de acum înainte. Procesul de reevaluare e în desfășurare și le-am dat în permanență termene pentru finalizarea acestui proces.
Chiar dacă au făcut un efort foarte mare, colegii noștri au venit peste program la muncă, au fost în toată perioada într-o mobilizare pentru care le mulțumesc. Nu vom slăbi ritmul, vom face tot ce ține de noi pentru ca totul să meargă brici și pensionarii să-și primească la timp deciziile de recalculare. Și vă spun că așa va fi”, a adăugat ea.