Fostul director al INFP, profesorul Gheorghe Mărmureanu vine să ne lămurească despre marele cutremur și când să ne așteptăm să vină în România. Ce spune specialistul?
În contextul seriei de cutremure înregistrate în România în acest an, specialistul în seismologie Gheorghe Mărmureanu vorbit despre acestea, oferind insight-uri prețioase și liniștind populația în privința temerilor legate de un posibil cutremur major.
Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major
În urma ultimelor evenimente seismice, inclusiv cel din Ucraina, cercetătorul a subliniat că acestea sunt zgâlțâieli obișnuite și că nu există motive de panică. Potrivit lui Mărmureanu, România se află în parametri normali și nu se așteaptă la un cutremur major în viitorul apropiat.
„Mai e mult până la un cutremur major, să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați!”, e de părere acesta, potrivit Playtech.
Referitor la seismul din Ucraina, cu magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter, specialistul a explicat că zona respectivă nu este cunoscută pentru seisme puternice și că evenimentul nu este legat de situația seismică din România.
„Cutremurul din Ucraina a fost unul mic, în această zonă nu au fost și nu vor fi niciodată seisme puternice, acesta este adevărul istoric. Ei au acum acolo un război, nu le mai trebuie și cutremure, Doamne ferește!”, a mai menționat, pentru sursa citată.
În privința așteptărilor sale în ceea ce privește un posibil cutremur major, Gheorghe Mărmureanu a asigurat că, în cazul în care calculele sale indică o astfel de situație, va anunța public populația. El a subliniat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.
„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a mai menționat cercetătorul.
În Vrancea s-ar putea produce și cutremure de 8 pe scara Richter
Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la INFP, declara recent că principala problemă majoră este zona Vrancea, afirmând că această regiune are potențialul de a afecta jumătate din teritoriul țării. Cercetătorul a subliniat și că, în prezent, nu există un algoritm operațional la nivel global capabil să anticipeze cutremurele.
Acesta a mai adăugat că zona Vrancea poate genera cutremure cu magnitudinea de până la 8 grade pe scara Richter.
Potrivit lui Dr. Dragoș Toma-Dănilă, un cutremur major în România ar putea avea consecințe mai grave decât cel din 1977. Acesta a înregistrat o magnitudine de aproximativ 7,4 grade pe scara Richter.
Cercetătorul de la INFP menționează că, în situația unui cutremur, oamenii ar fi în siguranță dacă s-ar afla în câmp deschis. Decesele asociate cu cutremurele sunt adesea rezultatul colapsului clădirilor.