În sistemul public de pensii din România plata pensiei se face lunar, în moneda naţională, personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul urmaş sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.
Când își primesc pensionarii banii?
Data la care pensionarii români primesc pensia diferă în funcție de modul în care aceştia au ales să primească banii. Astfel, plata prin Poșta Romana se face în perioada 1-15 iulie, la domiciliul beneficiarilor.
Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
De asemenea, cei care au optat pentru plata banilor pe card își vor primi pensia până pe 12 iulie, cel târziu pe 13 iulie.
Documentul de informare (talonul mov) se transmite între 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor.
Pentru pensionarii avizaţi la domiciliu documentul de informare se poate ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
Persoanele care locuiesc în străinătate şi solicită plata drepturilor de pensie în sistemul public din România prin intermediul unui mandatar, trebuie sa depună o procură specială la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a mandatarului sau de la ultimul loc de asigurare al titularului, mai transmite CNPP.
Se dă un nou ajutor de la stat pentru pensionari
De asemenea, pe lângă pensie, anumiți pensionari vor mai primi un ajutor de la stat. Este vorba despre pensionarii care se ocupă de creșterea nepoților, cât timp părinți lor sunt plecați în străinătate la muncă.
Măsura face parte din pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei, iar valoarea ajutorului financiar va fi de 480 de lei și va fi acordat lunar persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.
Din anul 2022, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. De obicei, cei mai mulți rămân în grija bunicilor.
În România, dreptul la pensie este acordat persoanelor care îndeplinesc anumite criterii. Există două sisteme de pensii principale: sistemul public de pensii și sistemul de pensii private facultative (pilonul II). Pentru a beneficia de pensie publică, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții:
- Vârsta de pensionare
- Perioada minimă de contribuție: pentru fi eligibil pentru pensie publică, trebuie să cotească o perioadă minimă de contribuție. Această perioadă variază în funcție de anul nașterii și de gen. De exemplu, bărbații trebuie să prezinte cel puțin 15 ani și 8 luni de contribuție, iar femeile trebuie să aibă cel puțin 12 ani și 8 luni de contribuție. Această perioadă se va mări treptat până în 2030.
- Contribuții la sistemul de pensii: pentru a primi o pensie, trebuie să fiți angajat și să contribuiți la sistemul de asigurări sociale. Contribuțiile sunt reținute automat din salariu și sunt plătite de angajat și angajator.