Prognoza meteo ANM. Gerul rămâne în România până miercuri

Prognoza meteo ANM. Românii vor mai avea de îndurat câteva zile de ger năprasnic, înaintea unei încălziri bine meritate. Anunțul Administrației Naționale de Meteorologie indică o modificare semnificativă a condițiilor meteorologice în România pentru următoarele zile. Se prognozează temperaturi de primăvară, chiar din această săptămână.

Se preconizează că o masă de aer caldă va pătrunde în teritoriul României, generând o creștere a temperaturilor în toată țara. Această schimbare meteorologică va conduce la atingerea unor valori maxime mai mari.

Conform prognozei meteorologilor, temperaturile maxime în următoarele zile vor depăși media pentru această perioadă. Se anticipează că în timpul zilei vor atinge valori de 10…11 °C. Totodată, în timpul nopții, acestea nu vor scădea sub pragul de ger.

Meteorologul Alina Șerban de la Administrația Națională de Meteorologie a oferit detalii despre evoluția vremii în această săptămână. Potrivit acesteia, vom avea parte de căldură după încă două nopți de ger.

„Senzația va fi una de frig în condițiile în care, pe parcursul următoarelor două nopți, vorbim de temperaturi negative în aproape toată țara, și chiar de ger, sau sub pragul gerului, adică sub – 10 °C în depresiunile din vestul Transilvaniei .

Însă, dacă ne raportăm la perioada în care ne găsim, putem spune că temperaturile pe timpul nopților sunt chiar normale, iar pe timpul zilei sunt chiar mai ridicate decât ar trebui sa avem la această dată în partea de sud-vest a teritoriului .

Acest lucru înseamnă temperaturi maxime, de la 2…3°C, în regiunile nordice, în Maramureș, prin Nordul Moldovei, până la 7…9 °C în zona Olteniei, unde va fi cel mai cald astăzi și mâine.

Temperaturi mai scăzute de atât, maxime ușor negative, de 1…2°C, vor fi în depresiunile din vestul Transilvaniei”, a declarat Alina Șerban pentru Antena 3 CNN.

iarnă, vreme rea, vreme rece, ger, frig, ninsoare, ninge, zăpadă
Iarnă / SURSA FOTO: Dreamstime

Vremea se va încălzi în întreaga țară, începând de miercuri, 31 ianuarie

Potrivit meteorologului, nopțile de luni și marți vor fi geroase.

„În următoarele două nopți, temperaturile vor fi negative în toată țara, vor coborî sub pragul gerului, din nou, în depresiuni, în estul Transilvaniei, unde ne așteptăm la valori de -16…-17°C.

Temperaturi în jurul pragului de ger, în jurul a -10 °C, la noapte și mâine noapte, se poate să avem și prin Maramureș, dar și în nordul Moldovei, însă în celelalte regiuni vor fi minime de -5…-3°C”, a spus Alina Șerban.

Cu toate acestea, începând de miercuri, vremea se va încălzi într-o mare măsură, în toate regiunile țării.

„De miercuri însă, temperaturile vor crește foarte mult, vor fi cu mult mai ridicate decât în mod normal această dată, iar acest lucru va însemna că miercuri maximele vor atinge temperaturi de 10…11°C în zonele deluroase, unde va fi cel mai cald, iar joi și vineri în aproape toată țara .

Este foarte probabil ca sambătă să avem valori de 10…11°C în majoritatea regiunilor țării.

Temperaturile minime vor fi și ele în creștere și vor deveni, în cea mai mare parte din țară, pozitive”, a explicat Alina Șerban.

PROGNOZA METEO PRIMĂVARA
Primavară / SURSA FOTO: Dreamstime

Prognoza meteo pentru perioada 29 ianuarie-11 februarie

Cum va fi vremea în Banat

În primele 48 de ore ale perioadei menționate, se anticipează temperaturi diurne ce se apropie de media climatologică. Se vor situa în intervalul de 3 până la 5 grade Celsius. Pe parcurs, se prevede o ușoară creștere a temperaturilor, atingând maxime de 7 până la 8 grade Celsius în ultima zi a lunii ianuarie și în primele două zile ale lunii februarie.

Se preconizează că începând cu data de 3 februarie, va începe o perioadă mai călduroasă, caracterizată de o medie zilnică a temperaturilor maxime care va depăși în general 10 grade Celsius, cu posibile valori de 14 până la 15 grade Celsius în zilele de 4, 5 și 6 februarie.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, se așteaptă nopți reci, cu o medie regională situată între -6 și -4 grade Celsius. Cu toate acestea, în prima decadă a lunii februarie, prognoza indică valori în general pozitive, fluctuând între 0 și 4 grade Celsius pentru temperaturile nocturne.

Potrivit prognozei, există o probabilitate semnificativă de precipitații în zilele de 2 și 3 februarie, precum și în intervalul 7-11 februarie.

Previziunile meteo pentru Crișana

Până în data de 2 februarie, se așteaptă ca temperaturile să se situeze aproape de media climatologică, cu o medie a temperaturilor maxime între 3 și 6 grade Celsius, și între -6 și -4 grade Celsius pentru temperaturile minime. Ulterior, este anticipată o perioadă mai călduroasă, începând cu 3 februarie. De la această dată se prevede o medie zilnică a temperaturilor maxime între 8 și 11 grade Celsius. Temperaturile minime se vor situa între 0 și 4 grade Celsius.

Se prognozează precipitații începând cu seara zilei de 1 februarie, persistând și în zilele de 2 și 3 februarie, cu o probabilitate semnificativă de înregistrare a acestora și în intervalul 7-11 februarie.

Cum va fi vremea în Transilvania

Până la data de 2 februarie, în regiunea Transilvania se anticipează temperaturi maxime între 2 și 5 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi în general cuprinse între -10 și -6 grade Celsius, cu valori mai mici în zonele depresionare.

Începând după acest interval și până la finalul primei decade a lunii februarie, se prognozează temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Astfel, se anticipează o medie zilnică a temperaturilor maxime cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius. În plus, temperaturile minime vor oscila în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Se așteaptă precipitații încă din seara de 1 februarie, extinzându-se pe parcursul zilelor de 2, 3 și posibil chiar și în 4 februarie. Există o probabilitate semnificativă de înregistrare a acestora și în intervalul 7-11 februarie.

Vremea în Maramureș

Până în data de 2 februarie, se preconizează o vreme cu temperaturi în limitele normale, având o medie a temperaturilor maxime între 3 și 4 grade Celsius, și temperaturi minime în general între -7 și -6 grade Celsius. Urmează o perioadă mai caldă, cuprinsă între 3 și 7 februarie, când se anticipă ca media zilnică a temperaturilor maxime să se apropie de 10 grade Celsius, iar temperaturile minime, în general pozitive, să aibă o medie între 2 și 4 grade Celsius.

După această perioadă și până la încheierea primei decade, prognoza actuală sugerează că temperaturile vor rămâne peste valorile obișnuite pentru această perioadă. Maximele termice se vor situa în jurul intervalului 6-8 grade Celsius, iar minimele vor oscila între -2 și 0 grade Celsius.

Se anticipează apariția precipitațiilor începând cu după-amiaza zilei de 1 februarie, extinzându-se pe parcursul zilelor de 2, 3 și posibil chiar și în 4 februarie, cu o probabilitate semnificativă de precipitații și în intervalul 6-11 februarie.

Cum va fi vremea în Moldova

Începând cu temperaturi în jurul a 1 grad Celsius în prima zi a intervalului, se va înregistra o creștere graduală a temperaturilor, atingând un maxim de aproximativ 8 grade Celsius în primele două zile din februarie. Ulterior, se prognozează o încălzire semnificativă, cu temperaturi crescând până la aproximativ 12 grade Celsius, valoare ce va fi caracteristică pentru intervalul cuprins între 4 și 6 februarie.

Urmând acest interval, temperaturile diurne vor înregistra o scădere, stabilizându-se în jurul unei valori zilnice estimate între 7 și 8 grade Celsius. Evoluția temperaturilor minime va reflecta un trend similar, indicând o vreme rece în primele nopți, cu o medie cuprinsă între -6 și -4 grade Celsius. În perioada 3-7 februarie, se anticipează predominanța temperaturilor pozitive, cu minime variind între 2 și 4 grade Celsius, iar către sfârșitul intervalului, acestea vor oscila în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Se așteaptă precipitații temporare în zilele de 2 și 3 februarie, iar ulterior, există o probabilitate în creștere pentru apariția temporară a acestora și după data de 7 februarie.

Vremea în Dobrogea

Media temperaturilor maxime va înregistra o creștere semnificativă, pornind de la aproximativ 2 grade Celsius și atingând un vârf între 12 și 14 grade Celsius, prognozat pentru intervalul 3-7 februarie. Aceste valori vor depăși considerabil mediile climatologice normale pentru această perioadă. Se preconizează că temperaturile ridicate vor persista și după acest interval, cu maxime în general peste 10 grade Celsius.

Până la finalul lunii ianuarie, se anticipează nopți reci, cu o medie regională situată între -5 și -2 grade Celsius. Cu toate acestea, în prima decadă a lunii februarie, se prognozează temperaturi nocturne pozitive, variind între 2 și 5 grade Celsius.

Prognoza meteo ANM pentru Muntenia

În debutul intervalului, temperaturile maxime regionale se vor situa în jurul a 3 grade Celsius, urmând să înregistreze o ascensiune la 6-9 grade în primele două zile ale lui ianuarie 31 și februarie 1 și 2. Perioada 3-7 februarie promite o încălzire semnificativă, cu maxime ce vor depăși considerabil mediile climatologice, oscilând între 12 și 15 grade Celsius. Ulterior, se estimează o ușoară scădere, cu valori de aproximativ 10 grade Celsius.

Până la încheierea lunii ianuarie, se anticipează nopți reci, cu o medie regională a temperaturilor minime situată între -7 și -3 grade Celsius. Cu toate acestea, în prima decadă a lunii februarie, sunt prognozate valori termice pozitive, variind între 0 și 3 grade Celsius.

Prognoza meteo ANM pentru Oltenia

În debutul intervalului, media temperaturilor maxime se va situa între 4 și 7 grade Celsius, urmând să înregistreze o creștere la 10 grade în zilele de 1 și 2 februarie. Perioada 3-7 februarie promite o încălzire semnificativă, cu maxime ce vor depăși considerabil mediile climatologice, situându-se într-o medie estimată între 12 și 15 grade Celsius. Ulterior, este posibilă o ușoară scădere, cu valori în jurul a 10 grade Celsius.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, se așteaptă nopți reci, cu o medie a temperaturilor minime situată între -7 și -3 grade Celsius. Cu toate acestea, în prima decadă a lunii februarie, se prognozează valori termice pozitive, variind între 0 și 3 grade Celsius.

Cum va fi vremea la munte

În prima zi a intervalului, se așteaptă vreme rece, cu o medie a temperaturilor maxime de aproximativ -4 grade Celsius, urmând ca apoi să se înregistreze o încălzire. Astfel, pe 31 ianuarie, se preconizează o maximă de 4 grade Celsius. Aceste variații vor persista în restul perioadei prognozate, astfel încât temperaturile maxime vor varia între -2 și 4 grade Celsius.

La începutul intervalului, se așteaptă nopți geroase, cu temperaturi minime scăzute. Ulterior, se anticipează o creștere a valorilor termice, cu o încălzire semnificativă în perioada 4-7 februarie. În această perioadă, media temperaturilor minime va înregistra o apropiere de la 0 grade Celsius.

Se prognozează precipitații începând cu după-amiaza zilei de 1 februarie, persistând și în zilele de 2, 3, și posibil pe 4 februarie, cu o probabilitate crescută și în intervalul 6-11 februarie.