Deși sunt separate de granițe și oceane și afectează specii individuale sau ecosisteme și comunități diferite, dezastre precum furtuni de zăpadă, incendii sau invazia lăcustelor au mai multe în comun decât credem, potrivit Deutsche Welle.
Aceasta este o constatare-cheie a unui raport publicat de Universitatea Națiunilor Unite (UNU). Oamenii de știință au descoperit că unele dintre cele mai grave dezastre din ultimii doi ani s-au suprapus, pentru a se agrava reciproc. În multe cazuri, au fost alimentate de aceleași acțiuni umane.
„Când oamenii văd la stiri dezastre din alte țări, li se par departe”, a spus Zita Sebesvari, autor principal al raportului. „Dar chiar și dezastrele care apar la mii de kilometri distanță sunt adesea legate între ele”, explică acesta.
De ce se suprapun crizele
Trei cauze fundamentale au afectat majoritatea evenimentelor analizate de UNU: arderea combustibililor fosili, gestionarea deficitară a riscului și acordarea unei atenții prea mici mediului în procesul decizional. Multe dintre dezastrele înregistrate au fost legate de vremea extremă.
În Vietnam, o cascadă de nouă furtuni separate, ploi abundente și inundații a făcut ravagii în toată țara în doar două luni. Un ciclon devastator în Bangladesh, alimentat de schimbările climatice, a lovit adăposturile în timpul pandemiei.
”Evenimente ca acestea „se alimentează reciproc”, a spus Jack O’Connor, om de știință la UNU.
Vremea devine tot mai extremă
Raportul UNU vine la o săptămână după ce Organizația Meteorologică Mondială a publicat o analiză care arată că un dezastru legat de vreme a avut loc în medie, în fiecare zi. în ultimii 50 de ani.
Raportul a constatat că dezastrele, de la uragane la secete, au ucis 115 oameni și au provocat pierderi de 202 milioane dolari.