Daniel Suciu, despre calendarul votării Guvernului
Daniel Suciu a declarat că, pentru a valida mandatele parlamentarilor, este necesar să se constituie comisia de validare din rândul parlamentarilor noi.
”Suntem în 16 decembrie. Domnul preşedinte Klaus Iohannis ne-a convocat pentru vineri, 20. Ca să validăm mandatele parlamentarilor, trebuie să constituim comisia de validare din parlamentarii noi. Validarea mandatelor durează cel puţin 4-5 ore, pentru că sunt 330 şi ceva de deputaţi”, a afirmat acesta.
Referitor la o posibilă invalidare a mandatelor AUR și POT, președintele Camerei Deputaților a menționat că, în acest moment, nu are cunoștință despre conținutul documentelor depuse de SOS, POT și alte partide. El a precizat că știe doar ce conține propriul său dosar de candidatură și validare, respectiv tot ce impune legea.
„Dacă acest lucru este vineri, cred că seara va termina comisia de validare validarea mandatelor şi cred că sâmbătă, tot în câteva ore bune, va trebui ca toţi deputaţii – cei 300 şi ceva – să depună jurământul, care iarăşi va fi ca timp în jur de 5 ore.
După aceea, urmează ceea ce se întâmplă la începutul fiecarei legislaturi noi sau fiecarei sesiuni, constituirea Biroului Permanent şi a comisiilor de specialitate. După aceea, nu mai depinde neapărat de Parlamentul României, ci depinde de decizia politică a celor care, eventual, vor constitui o majoritate”, a spus el.
Daniel Suciu a mai precizat că, ulterior, toate partidele vor fi invitate la consultări de către președintele României, iar abia după desemnarea unui prim-ministru, Parlamentul va relua procesul de constituire a unei majorități.
Cât despre un vot în Parlament pentru noul Guvern, între Crăciun și Revelion, deputatul a afirmat:
”Avem o punte de câteva zile libere şi este foarte complicat în acea perioadă să constituim, dar orice varianta este posibilă, chiar începând cu 23 decembrie, iar dacă nu, după Crăciun”.
Guvernul ar putea fi învestit în prima parte a săptămânii viitoare
După mai multe zile de negocieri, un scenariul de ultimă oră din PNL sugerează că viitorul Guvern de coaliție ar putea fi învestit, în cel mai optimist caz, în prima parte a săptămânii viitoare, a declarat liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. Acesta consideră că negocierile dintre PSD, PNL, USR și UDMR ar putea ajunge la un final în această săptămână.
„Primul scenariu este acela că zilele acestea se închid toate negocierile coaliției, ipoteză în care președintele Iohannis poate la sfârșitul săptămânii să deruleze consultările cu partidele la care e obligat de Constituție, nu poate să o facă, până nu se convoacă noul Parlament și atunci, președintele Iohannis ar putea, să zicem, sâmbătă să invite liderii partidelor la consultări și ar putea chiar sâmbătă seara sau duminică dimineața să încredințeze mandatul cuiva să formeze un nou Guvern.
Atunci, premierul desemnat, având o coaliție stabilită, având un program de guvernare negociat, ar putea ca până luni dimineața să vină în Parlament cu lista și cu programul de guvernare, astfel încât luni, marți, eventual chiar miercuri, în ziua Crăciunului, să învestim Guvernul. Asta este varianta optimistă”, a declarat el într-un interviu pentru RFI.
Potrivit lui Daniel Fenechiu, scenariul mai puțin optimist presupune că negocierile nu se vor încheia, urmând să aibă loc consultări, iar președintele va desemna un prim-ministru. El a adăugat că, probabil, negocierile vor continua după Crăciun, iar în funcție de momentul în care se va ajunge la o înțelegere completă, Parlamentul va fi convocat pentru a vota programul de guvernare și lista.
Va exista un candidat comun la alegerile prezidențiale?
Întrebat dacă va exista un candidat comun al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Daniel Fenechiu a răspuns că sunt două variante: una în care să existe un candidat comun al coaliției și alta în care să fie un candidat de stânga și un candidat de dreapta.
„Sunt două variante. Există varianta să avem un candidat comun al coaliției și există varianta să fie un candidat de stânga și un candidat de dreapta (…). Dreapta ar însemna PNL-USR și poate UDMR, deci asta ar fi o variantă de dreapta.
Acuma, eu cred că în momentul de față, deși românii așteaptă, e greu să închizi negocierile pentru un candidat comun acum, când tu ești în febra discuțiilor pentru Guvern și mai mult pentru program decât pentru Guvern”.