Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a făcut o serie de estimări legate de momentul şi condiţiile care ar trebui îndeplinite pentru relaxarea măsurilor restrictive impuse pe teritoriul României, în contextul epidemiei cu noul coronavirus.
Specialistul estimează că după mijlocul lunii mai ar putea să înceapă relaxarea măsurilor restrictive şi cel mai probabil la sfârşitul lunii aprilie se va ajunge la un număr total de 10.000 de cazuri de COVID-19.
„Suntem, probabil, la jumătatea creşterii spre un maxim al numărului de cazuri noi înregistrate zilnic, iar vârful va fi între 25 aprilie şi 1 mai.
Dacă înaintăm după 1 mai pe un trend descendent al numărului de cazuri noi, în funcţie de comportamentul nostru, ar trebui să existe pregătită din timp o strategie privind relaxarea: unde, cum, în ce interval de timp, la ce se referă fiecare pas de relaxare”, a declarat dr. Rafila într-un interviu pentru ziare.com.
În context, el a făcut referire la impactul măsurilor restrictive asupra economiei: „Trebuie să facem paşi pentru a reveni încet la normal şi să ne întoarcem la lucru. Dacă nu ne întoarcem la lucru, toate măsurile pe care ni le imaginăm în sistemul sanitar vor fi inoperabile”.
El a mai spus că „redeschiderea mai rapidă ar trebui să ţină cont de contextul epidemiologic naţional şi local, iar măsurile trebuie ridicate progresiv, după un calendar bine stabilit în funcţie de un algoritm obiectiv. Iar situaţia epidemiologică locală ţine de comportamentul oamenilor”.