În acest context, medicul Adrian Streinu Cercel a venit cu precizări extrem de importantă. Nu puțini au fost cei care sperau ca după administrarea vaccinului anti COVID-19, vor putea renunța la purtatul măștii. Totuşi, autoritățile nu au renunţat la această prevedere.
Când vom scăpa de masca de protecţie?
Parlamentarul Adrian Streinu-Cercel a explicat care sunt motivele pentru care această prevedere rămâne în picioare.
„Vaccinul ne protejează să nu facem forme grave de SARS-CoV-2. Ei bine, această protecție este asigurată pe dinăuntru, nu și la nivelul mucoasei.
Altfel spus, anticorpii sunt prezenți cu precădere în sânge, foarte puțini dintre aceștia ajungând la nivelul mucoasei, în așa fel încât să fim protejați de eventuala pătrundere a virusului din atmosferă în corp. Ori de câte ori un virus se transmite de la o persoană la alta apar erori de copiere.
Aceste erori de copiere se traduc în mutații. Majoritatea mutațiilor nu supraviețuiesc, nu se transmit în număr mare mai departe, însă se mai întâmplă ca unele dintre ele să ajungă să capete alte calități decât cele ale virusului sălbatic, precum o agresivitate mai mare sau o putere de răspândire mai mare.
Tocmai de aceea, este vital să continuăm să purtăm masca de protecție, până când o mare parte a populației va fi vaccinată”, afirmă Cercel.
Urmează vaccinarea copiilor?
Un alt subiect dezbătut în cadrul webinarului AMI a fost reprezentat de posibilitatea vaccinării copiilor, începând de la vârsta de 12 ani.
„Există în momentul de față teste care se realizează chiar și asupra copiilor de 12 ani. Teoretic, nu ar trebui să fie diferențe mari asupra efectelor pe care vaccinul le are asupra adulților și a copiilor, ținând cont de designul acestor vaccinuri.
Vaccinurile din ziua de azi sunt extrem de sigure și aproape că nu mai au nicio legătură cu vaccinurile care se produceau în anii ’60,” adaugă Cercel.
Când se recomandă vaccinarea unei persoane care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2?
Fostul director de la Matei Balș susține, de asemenea, că în România nu există un protocol cu privire la perioada de timp care trebuie să treacă pentru ca o persoană care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 să poată fi vacinată, însă opinia lui este că pacientul, imediat după vindecare, s-ar putea vaccina împotriva COVID-19.
„Nu există un protocol în România în acest sens însă, dacă mă întrebați pe mine, v-aș spune că această persoană se poate vaccina imediat ce a trecut peste infectarea cu SARS-CoV-2, deoarece aceste mecanisme nu sunt competitive.
Vaccinarea nu face altceva decât să amplifice răspunsul celular. Anticorpii pe care corpul îi capătă în mod natural după ce a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 nu sunt anticorpi stabili.
Acești anticorpi pot rezista o săptămână, o lună, două sau trei, după care protecția lor începe să scadă iar memoria celulară pe care o induce infecția nativă nu este una foarte consolidată. Tocmai de aceea, am avut colegi medici care s-au infectat chiar și de trei ori cu virusul SARS-CoV-2.
Or, vaccinarea tocmai asta aduce în plus: o calitate a răspunsurilor anticorpilor mult mai îndelungată” , a mai spus parlamentarul.