Când vopsim ouăle de Paşte?
Conform tradițiilor populare, ouăle de Paște se vopsesc doar în ziua de joi sau de sâmbătă, deoarece în Vinerea Neagră se coace cozonacul și pasca.
Totuși, Biserica Ortodoxă spune că, de fapt, nu există o regulă care să spună precis în ce zi trebuie să vopsim ouăle. Important este să respectăm și să urmăm acest obicei îndrăgit.
Povestea din spatele acestui obicei drag
Vopsitul ouălor este un obicei care amintește de jertfa Mântuitorului. Practica a apărut în urma informațiilor transmise prin viu grai, de la o generaţie la alta.
O legendă legată de acest obicei spune că Maica Domnului a mers să îl plângă pe Iisus, după ce a fost răstignit. Astfel, Maica Domnului a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele Mântuitorului.
Românii păstrează tradițiile și obiceiurile de Paște
Majoritatea românilor nu vor merge în concedii la munte sau la mare, preferând să petreacă sărbătorile Pascale din acest an alături de familiile lor, într-un cerc restrâns. De asemenea, mulți și-au alocat un buget pentru masa de Paște, dar și pentru cadouri.
Circa 78% dintre românii din mediul urban intenţionează să îşi petreacă sărbătorile de Paşte acasă, cu familia restrânsă, aproximativ două treimi dintre aceştia vor aloca peste 300 de lei pentru pregătirea meniului de Paşte şi până în 500 de lei pentru cumpărarea cadourilor, reiese dintr-un studiu desfaşurat de către agenţia de cercetare de piaţă iSense Solutions în perioada 20-22 aprilie.
„78% dintre românii din mediul urban plănuiesc să petreacă Paştele acasă, cu familia restrânsă, iar 13% tot acasă, însă cu rudele, respectând măsurile de siguranţă în vigoare. Aproximativ 9% au în plan concedii la munte, mare sau în alte locuri”, se arată în comunicat.
Pentru 35% dintre respondenţi, cel mai important obicei este să petreacă această perioadă cu familia şi să fie împreună, urmat de tradiţia vopsirii ouălor (17%) şi participarea la slujba de Înviere (15%). Cei care vor merge la slujba de Înviere au declarat că vor respecta distanţarea fizică şi vor încerca să evite locurile aglomerate, iar o parte nu vor sta toată noaptea la slujbă, aşa cum o făceau în anii trecuţi, potrivit studiului.
Sursă foto: Dreamstime