Datele oficiale, prezentate luni, arată că este posibil ca în 2010 China să devanseze Japonia şi să ocupe locul de a doua mare economie a lumii, după Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, deşi creează din ce în ce mai multă bogăţie mondială, în termeni de nivel de trai al locuitorilor, China este o ţară săracă.

Analiştii de la publicaţia economică L’Expansion spun că este nevoie de aproximativ între 30 şi 50 de ani ca nivelul de trai al poporului chinez să se apropie de cel al poporului american.

Deşi se apropie, din punct de vedere al PIB-ului, de cel de-al doilea loc în topul celor mai puternice economii ale lumii, China nu prezintă deloc semnalmentele unei economii care să se poziţioneze aici. De exemplu în Japonia, actuala ocupantă a locului secund, economia puternică se traduce printr-un nivel de trai ridicat al populaţiei. În acelaşi fel, în Germania, statul care se află pe cea de-a treia poziţie.

Astfel că, pentru a spune despre o ţară că are o economie puternică trebuie observaţi şi alţi indicatori economici, scrie publicaţia amintită.

Cifre paradoxale 

China este pe cale să devină o mare putere financiară: Shanghai este pe locul al treilea în lume din punct de vedere al capitalizării bursiere, după New York şi Tokyo (3.000 de miliarde de dolari). De asemenea, China nu este numai cel mai mare exportator al lumii, dar este ţi cel de-al cincilea mare investitor direct al lumii, cu 52 de miliarde de dolari plasaţi în 2009.

Pe de altă parte, o comparaţie cu alte state din vârful puterii economice mondiale arată care este de fapt realitatea: SUA au un PIB pe cap de locuitor de 46.000 de dolari, iar Japonia 41.000 de dolari. China generează un PIB pe cap de locuitor de doar 4.200 de dolari. Venitul mediu al locuitorilor este de 3.800 de dolari, ceea ce plasează China pe locul 105 mondial.

150 de milioane de chinezi trăiesc la limita sărăciei, iar indicele de dezvoltare umană care ia în calcul speranţa de viaţă la naştere,  PIB pe cap de locuitor şi accesul la educaţie, plasează China pe locul 92 în lume, în timp ce Japonia se află pe locul 10.