Când vor avea copiii parte de o eventuală majorare a alocațiilor? Florin Cîțu a spus clar

Amintim că o propunere legislativă a parlamentarilor AUR, care se află în circuitul parlamentar, prevede o majorare a alocației de stat pentru copii, începând din ianuarie 2022. Totodată, actul normativ stabilește ca alocația să fie de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani.

„Bugetul a fost făcut pe legislația în vigoare. Dacă trece acest proiect, atunci va fi luat în calcul la următorul buget sau la rectificarea bugetară. Dar până atunci nu poate fi luat în calcul”, a declarat Florin Cîțu la Senat.

Un nou beneficiu pentru părinți

În altă ordine de idei, comisarii europeni vor ca toți părinții care lucrează în străinătate să beneficieze de alocație pentru copii lor.  În cazul României, aproximativ 75.000 de copii ar putea primi alocații europene. Unele țări, precum Germania, au acceptat să plătească diferența, însă altele, cum este cazul Austriei, au refuzat și oferă alocație europeană doar celor care s-au mutat cu părinții.

„Dacă sunt ambii părinți în Germania, iar copilul este în România la studii, atunci sunt două opțiuni, ori părinții închid alocația în România și o iau pe cea din Germania, pe toată sau trebuie luată o adeverință de la Casa de Pensii din România și cei din Germania îi vor da diferența, deci se scade suma din România și atunci părinții vor primi diferența în Germania”.

Familiile străine care lucrează pe teritoriul lor, dar care nu și-au luat și copiii, primesc alocații la nivelul celor din țările din care provin. ”Dacă copiii nu locuiesc în Austria, se află în altă țară, oriunde în Uniunea Europeană, părinții primesc o alocație indexata. De exemplu, pentru România, alocația este indexata cu 49%. Încasează o alocație care este la jumătate față de copiii care locuiesc în Austria”, potrivit avocatului Milorad Erdelean.

Mulți părinți nu știu că pot solicita o alocație europeană pentru copii. Iar aceasta poate fi de două sau trei ori mai mare decât cea din România. Cei mai mulți copii români au părinții plecați în Germania, Belgia, Austria și Italia. În aceste țări, alocația pentru cei mici este cel puțin dublă față de cea pe care o oferă statul român, adică 48 de euro.