Discuții privind eliminarea centralelor de apartament în București

Alexandru Hazem Kansou, consilier general și viitor city-manager al Sectorului 4, a vorbit despre acest aspect, subliniind condițiile necesare pentru implementarea unei astfel de măsuri.

Kansou a declarat că centralele de apartament ar trebui eliminate numai după ce primăria poate garanta eficiența sistemului centralizat de termoficare al orașului. El a amintit că cetățenii au optat pentru centrale de apartament din cauza ineficienței sistemului centralizat existent. În opinia sa, autoritățile trebuie mai întâi să îmbunătățească acest sistem înainte de a impune renunțarea la centralele individuale.

„Am ajuns aici din lipsa sistemului centralizat care să funcționeze. Tu (primăria – n.r.) trebuie să-ți termini sistemul tău centralizat, atunci poți să impui ca românii să-și dea jos centralele de apartament”, a declarat Alexandru Hazem Kansou, potrivit Gândul.

De asemenea, Kansou a accentuat faptul că românii nu pot fi obligați să renunțe la centralele de apartament fără a li se oferi alternative sustenabile și fiabile pentru încălzire. El a subliniat că, deși centralele de apartament contribuie la poluare, eliminarea lor trebuie să fie realizată doar în condițiile în care se asigură un minimum de confort pentru cetățeni.

„Este adevărat, ele poluează, sunt un factor de poluare. Dar orice centrală poluează. Ar fi bine să fie înlocuite. Dar nu poți să-i impui unui român să-și dea centrala jos, fără să-i dai garanția că are apă caldă, sau iarna cu ce să spele copiii. Eu nu sunt împotrivă. Consider că la un moment dat trebuie să dispară aceste centrale. Dar trebuie să ai un minimum de confort. Asta nu înseamnă un lux”, mai susține Kansou.

Sursă: Dreamstime

Ce spunea șeful ELCEN despre interzicerea centralelor?

Claudiu Crețu, director general ELCEN, susținea că drumul către interzicerea centralelor de apartament este clar și necesar pentru a îmbunătăți calitatea aerului în orașe. Crețu a explicat că sistemul centralizat de termoficare permite integrarea energiei regenerabile și reduce semnificativ emisiile de carbon.

„Sunt câțiva ani buni de când susțin public sistemul centralizat. De ce? Pentru că am înțeles viziunea Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, intenția este bună: să avem în orașe un aer cât mai curat. Asta înseamnă ca încălzirea trebuie să se facă arzând cât mai puțin combustibil. În felul acesta, emisiile sunt scăzute, sau spre zero. În sistemul centralizat poți introduce și energie regenerabilă”, a declarat Claudiu Crețu, mai transmite sursa citată.

El a adăugat că centralele de apartament au o durată de viață limitată, de aproximativ 10 ani, și că acestea prezintă riscuri suplimentare odată ce devin vechi. Crețu a subliniat importanța tranziției către soluții de încălzire mai ecologice și sustenabile.

Directiva Parlamentului European

Recent, Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice, care include și interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaz.

Directiva stipulează că statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, având ca obiectiv eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.