Mircea Fechet, noul ministru al Mediului, evită, de asemenea, să ia o decizie, argumentând că subiectul încă trebuie aprofundat.

Guvernul nu a luat încă nicio decizie privind interzicerea centralelor de apartament

Acesta a spus în luna iunie că încă nu s-a decis un termen la care centralele de apartament vor fi interzise. În acest weekend la Bacău însă, a afirmat că problema centralelor nu mai reprezintă o prioritate pentru Ministerul Mediului.

„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a spus ministrul, potrivit Rador.

Pe termen lung, centralele de apartament vor fi eliminate

În iunie, Mircea Fechet a spus că că pe termen lung, centralele de apartament vor dispărea.

„Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termine din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor.”, spune Mircea Fechet.

Ministrul a subliniat că sistemele de încălzire centralizate generează mai puțină poluare în oraș.

„Încă nu am luat o decizie până la care aceste centrale de apartament vor dispărea, însă pe termen lung sunt convins că în România, în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale individuale.”, a mai spus Mircea Fechet.

Ministerul Mediului va avea alte priorități

Acesta a mai spus atunci că una din priorități va fi Programul „Împădurim România”.

„Aşa cum s-a anunţat în nenumărate rânduri, Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere.

De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior”, a declarat Mircea Fechet.