Primele gaze din Marea Neagră, extrase mai devreme decât estimările iniţiale, spune şeful Transgaz

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat într-o apariție la Antena 3 CNN că programul de lucrări pentru începerea extracției gazelor în perimetrul Neptun Deep (Petrom și Romgaz) a fost accelerat, ceea ce ar putea permite extragerea primelor gaze din Marea Neagră încă de la sfârșitul anului 2026.

Ion Sterian a afirmat că are încredere că primele gaze vor ajunge mult mai devreme decât estimările inițiale și că sistemul național este pregătit să le primească până la sfârșitul anului 2026. El a explicat că, pe baza graficului actual, există un acord între Transgaz, OMV Petrom și Romgaz, iar întâlnirile lunare pentru analiza stadiului execuției, atât din partea Transgaz, cât și din partea celorlalte companii implicate, arată un avans extraordinar în ultimele luni. Aceasta îi oferă speranța că este posibil ca primele gaze să fie disponibile la sfârșitul anului 2026.

„Am încredere că primele gaze vor veni mult mai devreme decât au estimat și suntem pregătiți să le primim în sistemul national la sfârșitul anului 2026, după cum văd eu graficul, pentru că avem un agreement în trei: Transgaz pe de-o parte, OMV Petrom și Romgaz pe partea cealaltă, ne întâlnim lunar și analizăm stadiul executiei, atât ce face Transgaz cât și ce fac ei.

Văd că în ultimele luni de zile au avansat extraordinar. Și asta îmi dă această încredere, această speranță că e posibil ca primele gaze să vină la sfârșitul anului 2026”, a spus Sterian.

În calitate de lider al Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport, are acces direct la datele actuale despre Neptun Deep, având nevoie de o colaborare strânsă între producător și transportator.

Transgaz
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Statul acordă sprijin pentru Neptun Deep

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că începutul extracției la Neptun Deep ar putea avea loc mai devreme.

Ministrul a declarat că instituțiile statului oferă tot suportul necesar pentru acest proiect strategic. Aici intră și eliberarea autorizațiilor și avizelor. În acest context, el a anticipat că forajul va începe în următoarele luni și a exprimat optimism cu privire la faptul că primele molecule de gaz vor fi integrate în sistemul național de transport al gazelor naturale până la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027.

„Instituțiile statului acordă tot sprijinul pentru acest proiect strategic în tot ceea ce privește eliberarea autorizațiilor și avizelor. În acest context, anticipăm începerea forajului în următoarele luni și privim cu optimism pentru intrarea primelor molecule de gaz în sistemul național de transport al gazelor naturale la finalul anului 2026-începutul anului 2027”, spune ministrul.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Statul are preempțiune la achiziția gazului

În ceea ce privește utilizarea gazului, nu există încă informații oficiale disponibile. Totuși, conform legislației actuale, statul are drept de preemțiune în achiziția gazului. Asta înseamnă că Petrom și Romgaz nu pot vinde gazul liber, fără a consulta mai întâi statul.

Ministrul a explicat că cele două companii nu au început încă negocierile pentru vânzarea gazului către posibili clienți. El a precizat că vânzarea se va face conform legislației în vigoare, statul român având drept de preempțiune. Atunci când companiile implicate în proiect vor începe procedurile de comercializare a gazelor, acestea vor fi obligate, conform legii, să ofere statului dreptul de preemțiune. Statul va analiza dacă dorește să exercite acest drept.

„Cele două companii nu au demarat negocierile privind comercializarea gazului către posibili clienți. Această comercializare se va face în condițiile prevăzute de lege, statul român menținându-și dreptul de preempțiune. La momentul la care companiile implicate în proiect vor demara procedurile de comercializare a gazelor acestea sunt obligate conform prevederilor legale să ofere drept de preempțiune statului iar acesta va analiza exercitarea acestuia”, a mai spus ministrul.

O incertitudine persistă în legătură cu:

  • entitatea din partea statului care va exercita dreptul de preemțiune pentru achiziția gazului
  • cine va fi responsabil cu plata pentru gazul negociat de către Petrom și Romgaz

Potrivit surselor de pe piață, este posibil ca Administrația Națională a Rezervelor de Stat sau chiar Ministerul Energiei să fie desemnate pentru a îndeplini această funcție.

„Probabil, anul viitor, se vor emite norme prin HG și se va clarifica”, au spus sursele.

Conform legislației în vigoare, dreptul de preemțiune permite statului să își manifeste întâi intenția de a achiziționa o cantitate specifică de gaze din extracțiile existente. După această manifestare de intenție, urmează:

  • negocieri privind prețul și termenii cu partenerii din Neptun Deep
  • încheierea unui contract
Neptun Deep
SURSA FOTO: Capital

Rezerve de gaz estimate la 100 miliarde metri cubi

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră conține rezerve de gaz estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi.

Se estimează că, la 3-4 ani după demararea exploatării, producția anuală va atinge între 7 și 8 miliarde de metri cubi. Va fi aproape dublă față de nivelul actual al producției. Vorbim de perioada 2030-2031.

Proiectul este deținut în proporții egale de Petrom și Romgaz. Petrom este responsabil de gestionarea proiectului. Compania are rolul de a selecta companiile care vor efectua forajul și alte operațiuni conexe.