Când vor fi gata spitalele regionale! Noul ministru anunță stadiul acestora: Cum vor fi atrase fondurile europene

PSD a promis în 2016 construirea a șapte spitale regionale. Suntem la finalul lui 2019 și totul a rămas la nivel de promisiune. Noul ministru al Fondurilor Europene anunță stadiul acestora, dar și noua abordare de atragere de bani de la UE pentru realizarea acestora.

România este repetentă la capitolul infrastructură. De 30 de ani ne mișcăm în ritmul melcului, iar realizările sunt extrem de puține, spre nimic. PSD a venit în 2016 cu un program faraonic de guvernare ce prevedea construcția a șapte spitale regionale. Totul a rămas a stadiul de proiect sau vis.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, vorbește despre o nouă abordare a construcției acestora. Vorbim despre o abordare prin care acestea să fie realizate prin intermediul fondurilor europene pentru ca acestea să prindă contur cât mai repede.

Spitale regionale din fonduri europene

„S-a discutat să fie la pachet proiectare, execuție și dotare a spitalelor regionale. Nu sunt proiecte ce pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp. E o problemă de concept. Sunt două probleme. Dacă le gândești ca să fie o completare a serviciilor sau o creștere a standardelor sau o completare la serviciile de sănătate existente sună bine. Să vedem cum se va definitiva partea de conceptualizare. Avem constrângeri în alocările de fonduri. Cea mai mare provocare e că pe partea de specializare inteligentă 5,9 milioane de euro se duc pe această componentă. 7,8 miliarde vom avea pe cercetare”, a anunțat Marcel Boloș.

Ministrul a vorbit despre alte alocări de fonduri care pot ridica România. „Avem o alocare masivă de fonduri pe zona de specilizare inteligentă, cercetare aspect tehnologic, inovativă. Suma este ultra mega generoasă 8,3 miliarde de euro și cofinanțare”, a mai spus Boloș.

Dezvoltarea zonelor defavorizate cu fonduri UE

Marcel Boloș a vorbit și despre dezvoltarea zonelor defavorizate din România cu autorul fondurilor de la Uniunea Europeană. S-a referit în special la zona Valea Jiului, acolo unde după ce mineritul a murit oamenii nu au mai reușit să-și găsească locuri de muncă.

„S-a semnat contractul în octombrie 2019 pentru regândirea zonei din Valea Jiului. O parte din populație luptă pentru propriul destin. Va fi un portofoliu de proiecte. Mi s-a spus că au o resursă turistică în zonă. Au un instrument prin care să propună axe de finanțare pe turism și să îi sprijinim ca să fie acele proiecte finanțate”, a spus Marcl Boloș.