Vestea momentului pentru milioane de români. Autoritățile vor să interzică centralele de apartament. Locuințele noi se vor putea racorda la sistemul centralizat de încălzire sau vor fi instalate centrale de cvartal. Adică unul sau mai multe blocuri să fie legate la centrale mai mici, amplasate în apropierea imobilelor.
Care este explicația pentru o astfel de măsură a spus Alexandru Burghiu, fost director la Termoenergetica. El a arătat că unul dintre motive este faptul că o centrală de cvartal poluează mult mai puțin decât necesarul de centrale individuale care încălzesc același număr de apartamente.
Explicațiile oferite de Alexandru Burghiu
„O centrală de cvartal poate încălzi circa 500 de apartamente. Este echivalentul a 500 de centrale individuale care fiecare emană, printr-un coș de la toate înălțimile blocului aceste noxe, polulează mai mult”, a comentat, la Digi24, Alexandru Burghiu.
Potrivit acestuia, o centrală de cvartal are obligativitatea ridicării coșului deasupra imobilului, gazele ajung mult mai greu la locatarii din bloc.
„Comparăm 50 de țevi scoase de la parter până la etajul 4 cu una scoasă deasupra blocului”, a explicat acesta.
Ce se întâmplă cu blocurile noi
Potrivit lui Burghiu, cei care construiesc un bloc au și obligația de a asigura și încălzirea imobilului. Măsura ar urma să fie luată doar pentru blocurile noi. Asta pentru că în București, de exemplu, nu pot fi construite centrale de cvartal pentru clădirile deja existente. Motivul: nu există capacitate suficientă de transport a gazului natural care să le alimenteze. Pe de altă parte, sistemul centralizat de încălzire trebuie modernizat, având în vedere că în unele orașe, inclusiv Capitala, sunt în mod obișnuit probleme cu apa caldă și căldura.
Trebuie spus că explicațiile oferite de fostul director la Termoenergetica vin în contextul în care ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a făcut un anunț cheie. El a spus că ministerul pe care îl conduce pregătește un set de măsuri prin care se va interzice instalarea centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum.
Potrivit acestuia, cea mai mare parte a poluării din România se datorează traficului, dar și încălzirii în contextul în care există foarte multe centrale individuale. În acest context, ministrul propune interzicerea instalării de centrale individuale pentru construcţiile noi, în lupta împotriva poluării.
“Aerul poluat va fi poluat din cauza traficului, din cauza încălzirii, foarte multe centrale individuale – este o situaţie de fapt – nu poţi să te duci în trecut să le scoţi din apartamente, dar măcar pentru blocurile noi. Trebuie să interzicem să fie instalate centrale individuale pentru construcţiile noi, să începem de undeva”, a mai transmis Tánczos Barna.