Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, miercuri, despre recalcularea pensiilor. Șefa de la Muncă a precizat că țara noastră va plăti consultanță pentru recalcularea acestora. Din păcate, procesul de recalculare este în stadiu incipient, cei de la muncă fiind în stadiul de evaluare a dosarelor.
Peste 200 de mii de dosare de pensii au fost recalculate. Când va fi finalizat întregul proces
Ministrul Muncii a precizat că instituția pe care o reprezintă a evaluat 22o de mii de dosare de pensii. Raluca Turcan a mai spus că întregul proces al recalculării are două etape, una de evaluare și una de recalculare. În etapa de calculare, spune ministrul, se finalizează procedura.
„Avem 220.000 de dosare evaluate de pensii. Asta înseamnă includerea tuturor dosarelor în format electronic. Întregul proces are două etape, etapa evaluării și etapa recalulării când se finalizează procedura.”, spune ministrul Muncii.
Consultanța pentru procedura de recalculare ar putea fi plătită prin PNRR
Raluca Turcan a mai precizat că întregul proces poate fi finalizat într-un an și jumătate. În ceea ce privește plata pentru consultanță, Turcan a precizat că s-a luat în calcul plata acesteia cu bani din PNRR. Ministrul a menționat că s-a apelat la consultanță pentru procedura de recalculare pentru a vedea care este soluția cea mai bună.
”Noi am estimat că întregul proces să fie finalizat într-un an și jumătate. Pe PNRR luăm în calcul să plătim consultanță pentru procedura de recalculare pentru a vedea care este soluția cea mai bună.”, mai spune aceasta.
Este nevoie de noi persoane
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, estimează că instituția pe care o reprezintă are nevoie de 1.500 de noi persoane pentru două luni.
”Noi am estimat că vom avea nevoie e 1500 de noi persoane pentru două luni de zile”, a declarat Turcan.
Despre PNRR
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.
Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020 . Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026.
PNRR are la bază 6 piloni principali:
- Tranziția spre o economie verde;
- Transformarea digitală;
- Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
- Coeziunea socială și teritorială;
- Sănătate și reziliență instituțională;
- Copii, tineri, educație și competențe.