Când vor fi reduse dobânzile? Christine Lagarde, BCE: Dacă vom câştiga lupta cu inflaţia

dobanda

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat când vor fi reduse dobânzile. Președintele instituției, Christine Lagarde, spune că totul ține de inflație.

Când vor fi reduse dobânzile?

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a anunțat joi că BCE va începe să reducă ratele dobânzilor după ce va avea certitudinea că inflația se apropie de obiectivul de 2%.

Potrivit informațiilor furnizate de Eurostat, rata inflației anuale în zona euro a înregistrat o ușoară accelerare în luna decembrie, ajungând la 2,9%.

Christine Lagarde a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune France 2 că nu poate furniza o dată precisă pentru reducerea dobânzilor.

Cu toate acestea, ea a precizat că dacă obțin victoria în lupta cu inflația, adică dacă au certitudinea că inflația va fi sub 2%, atunci vor începe să reducă dobânzile.

„Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câştiga lupta cu inflaţia, adică vom avea certitudinea că inflaţia va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse”, a spus aceasta.

Strângerea politicii monetare pentru contracararea inflației

Pentru a contracara inflația ridicată, Banca Centrală Europeană (BCE) a început un ciclu fără precedent de strângere a politicii monetare. În intervalul iulie 2022 – septembrie 2023, BCE a crescut costul creditului în zece reprize consecutive.

Tempo-ul de creștere a prețurilor de consum s-a redus semnificativ după ce la sfârșitul anului 2022 rata inflației a atins un vârf de două cifre. Cu toate acestea, rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%.

Potrivit datelor Eurostat, inflația anuală în zona euro a crescut ușor în luna decembrie. Aceasta a ajuns la 2,9%, față de nivelul de 2,4% în luna noiembrie.

Cu toate că inflația se menține sub 3%, chiar și după creșterea din decembrie, oficialii BCE așteaptă să analizeze datele privind majorările salariale. Acestea vor fi disponibile în primul trimestru.

Posibilă prăbușire a economiei zonei euro ar putea să le schimbe perspectiva, scenariul lor predominant rămâne acela al unei aterizări linii.

Lagarde a accentuat că Europa nu se confruntă cu o recesiune gravă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai dificilă perioadă a fost depășită

Aceasta spune că cea mai dificilă perioadă a fost depășită, cu excepția unui posibil șoc major. Ea a subliniat că aceasta nu înseamnă că vor experimenta o scădere liniară, menționând în special salariile.

De asemenea, a mai explicat că negocierile și acordurile colective pentru salarii sunt în curs de a fi majorate peste ratele de inflație existente. Ele se află într-o fază de recuperare care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani.

„Cred că am trecut de cea mai dificilă perioadă, exceptând cazul în care ne vom confrunta cu un nou şoc major. Asta nu înseamnă că vom avea un declin lin”, a spus Lagarde, care a menţionat în special salariile.

„Salariile, în termeni de negocieri şi acorduri colective, sunt pe cale să fie majorate peste cifrele de inflaţie pe care le avem. Suntem într-o fază de ajungere din urmă care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani”, a precizat preşedintele BCE.

În acest moment, rata dobânzii la depozite a atins un nivel record de 4%. Aceasta are servește drept indicator de referință pentru activitatea de creditare în zona euro.

La ultima întâlnire a lor privind politica monetară BCE a subliniat că bătălia împotriva inflației nu s-a încheiat. Dobânzile au rămas neschimbate pentru a doua lună consecutivă. Întâlnirea a avut loc la mijlocul lunii decembrie.