"În momentul în care statul român va reuşi să colecteze între 37% – 38% venituri din PIB, pe medie, atunci vom putea reanaliza toate aceste taxe. Din păcate, colectarea noastră este la 32% – 33%. În momentul în care vom avea acest nivel de colectare, nimeni nu va mai veni în ţara asta să pună impozite când vrea el. Dar, în acest moment, ţara are nevoie de spitale, de şcoli şi, mai nou, şi de armată. Sigur că trebuie să vedem ce facem şi cu colectarea', a explicat Niţă.
La rândul său, Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice, Deloitte România, susţine că România poate ajunge la gradul de încasare menţionat de ministrul Economiei doar din reducerea evaziunii fiscale la jumătate, respectiv de la nivelul de 16% din PIB la cât este estimată în prezent.

"Dacă noi colectăm 32% – 33% venituri în PIB, un raport al Consiliului Fiscal de luna trecută arată că evaziunea fiscală este unde la 16% din PIB. Dacă adunăm cele două cifre ajungem la un nivel potenţial de colectare până undeva la 47%-48% care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa. Dacă numai jumătate din evaziunea fiscală ar fi oprită şi s-ar colecta banii la stat, am ajunge la procentul menţionat de ministrul Economiei, de 37% – 38% taxe din PIB fără probleme. Deci eu cred că se poate ajunge acolo fără a se creştem taxe în România. Astfel, sistemul fiscal din România să devină mai prietenos. Se poate ajunge până la urmă la diminuări de taxe, la creştere de salarii în domeniul public, la infrastructură mai bună, la mai puţine datorii ale statului şi aşa mai departe', a explicat Dan Bădin.